Hjärtis i magen blev en Alice i famnen. En blogg om barn och föräldraskap, graviditet och feminism. Längst ner på sidan hittar du kategorier och bloggens arkiv – leta gärna upp gamla inlägg där!

Det ständiga skammandet av kvinnans kropp och sexualitet

För den som känner mig kommer kanske det här inlägget som något av en överraskning. Jag har hela mitt liv fått höra att jag är pryd, och jag är sällan den som tar upp samtalsämnen som sex, sexualitet eller liknande. Men jag är feminist. Därför kan jag inte låta bli att skriva det här inlägget. 

bland berättar kvinnor att de av olika skäl har undersökt sitt eget underliv: av nyfikenhet, för att något känts konstigt eller i ett försök att bedöma om livmodermunnen börjat öppna sig. Inget konstigt med det. Men. I samband med att de berättar detta (i slutna forum för just gravida) kommer det alltid invändningar och ifrågasättande. Som gravid ska man nämligen inte ”pilla därnere” eftersom det kan vara farligt för barnet. Uttrycket är absurt på så många ledder att jag inte vet var jag ska vägen.

För det första blir det så uppenbart att vi inte ens har ett vettigt språk för en kvinnas fysiologi. ”Pilla därnere” kan betyda mer eller mindre vad som helst, men i de här sammanhangen brukar det vara synonymt med ”fingrar i slidan”.

För det andra undrar jag på vilka grunder man säger detta. Den vetenskapliga information jag lyckats komma över är entydig: penetrerande sex under graviditet är ofarligt (under förutsättning att det är en normal graviditet). Onani är ofarligt. Orgasm är ofarligt. Slemproppen i livmodertappen sitter som skydd mot att bakterier ska ta sig in till barnet. En orgasm kan möjligen leda till sammandragningar, och slemhinnorna kan blöda lättare än vanligt, men det kan på sin höjd vara obehagligt för den gravida, men är inte farligt för barnet.

För det tredje förstår jag inte vilken skada de egna fingrarna kan göra, som inte en penis kan göra. Det tycks mig totalt ologiskt att den gravidas egna fingrar i det egna underlivet skulle göra större skada än en penis.

Tyvärr är det här ändå ett återkommande argument. Det finns alltså barnmorskor som på fullaste allvar talar om för gravida att de inte ska ”pilla därnere”, det vill säga att de inte ska stoppa in fingrarna i sin egen slida. Information som sedan sprids av och mellan andra gravida. Jag kan bara se det som en del av detta ständiga skammande av den kvinnliga kroppen och kvinnans sexualitet, och det gör mig så jädra trött! Vi lever alltså 2017 och det finns många kvinnor som aldrig sett sitt underliv. Kvinnor som inte vet vad livmodertappen är eller vad den sitter, men med enkelhet kan benämna penisens olika delar.

Vi behöver inte mer skuldbeläggande kring kvinnokroppen. Vi behöver inte fler myter om kvinnors underliv. Vi behöver inte fler grundlösa pålagor kring vad en gravid ska och inte ska göra för att inte riskera livet på barnet i magen. Vi behöver att kvinnor – gravida eller inte – tillåts vara bekväma i sin egen kropp, med sitt eget underliv, med sin egen sexualitet. Är det verkligen för mycket begärt?

/ Thérèse

Sex under graviditet, 1177

4 reaktioner på ”Det ständiga skammandet av kvinnans kropp och sexualitet

  1. Väl rutet! Det här stör mig också något enormt. Barnmorskorna brukar svamla något om bakterier eller att man inte ska reta livmoderhalstappen men på vilket sätt skulle en penis vara bättre då? Ibland tror jag att det handlar om att kvinnan inte ska vara orolig om hon känner förändringar men det är ju också sexistiskt att inte lita på att kvinnan själv vet bäst. Som vi vet så kan det faktiskt rädda barnets liv om man känner sin kropp väl.

    1. Tack!
      Och ja, jag är verkligen allergisk mot välmenande ”råd” som saknar vetenskaplig grund. Det skapar betydligt mer oreda än det eventuellt skulle kunna motverka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *