Hjärtis i magen blev en Alice i famnen. En blogg om barn och föräldraskap, graviditet och feminism. Längst ner på sidan hittar du kategorier och bloggens arkiv – leta gärna upp gamla inlägg där!

Kontroller och yoga

I morse var jag hos barnmorskan för rutinkontroll. Mitt sf-mått låg fint enligt kurvan, och Hjärtis hjärta pickade på i full fart. Det är så magiskt att höra de där hjärtljuden, inte minst då Hjärtis har ett ganska oregelbundet rörelsemönster. Det talas mycket om att man ska vara uppmärksam på fosterrörelser, och då inte bara avsaknad av utan också minskade fosterrörelser. Men Hjärtis kan verkligen utmana mina nerver. Några dagar är det full kickboxningsmatch där inne i magen, för att ett par dagar senare vara kav lugnt med bara några mjuka buffar. Ju längre tiden går, desto mer litar jag till att det är så hen fungerar, men lite läskigt är det trots allt. Därför är ljudet av 160 hjärtslag per minut som ljuv musik för mina öron.

Mindre ljuvt är mitt blodvärde som fortsätter att sjunka. Jag har provat mig igenom de flesta järntabletter som finns, men mår ruskigt dåligt av dem allihopa. Eftersom jag har min hyperemesis och därmed mår illa för jämnan är det inte särskilt lockande att ta tabletter som ökar illamåendet. Men har det inte vänt till nästa besök kan det bli tal om järndropp, och det vill jag verkligen inte ha, så nu ska jag göra ett sista försök med tabletterna.

Ikväll ska jag förresten på gravidyoga, första träffen av sex. Jag ser väldigt mycket fram emot det, om än med lite skräckblandad förtjusning. Jag har aldrig tagit regelrätta yogaklasser, men lite sporadiskt gjort yoga hemma. Jag tycker mycket om det, och har tack vare femton år av dansande som ung alltid varit mjuk och smidig i kroppen. Men nu är ju inte kroppen riktigt vad den en gång varit. Blotta tanken på att göra en solhälsning ger mig skrämselhicka, men jag utgår från att övningarna är anpassade för oss med gravidmage. Förhoppningsvis ger kursen lite hjälp med andning och liknande inför förlossningen. Eftersom MVC inte erbjuder någon profylaxkurs så är det här det bästa alternativet jag har hittat. Vi får väl se om jag överlever kvällen 🙂

/ Thérèse

4 reaktioner på ”Kontroller och yoga

  1. Vet inte varför du inte vill ha järndropp, men vill iaf försöka lugna dig lite med att det har fungerat väldigt bra för mig och hjälpt väldigt mycket. Nu är jag inte gravid, men har haft väldigt lågt hb och ferritin ändå och jag har varit väldigt tacksam över att kunna få järn i dropp eller injektion. Jag vet att man kan få många läskiga biverkningar, men så länge sköterskorna är försiktiga och nogranna kan en del av dem minskas och känner du dig orolig så be dem vara extra försiktiga. Själv slapp jag undan biverkningarna, var mest bara väldigt trött efteråt, kanske var jag lyckligt lottad, men jag tycker absolut du ska ge det ett försök om järntabletter inte fungerar och hb fortsätter sjunka, det är sån otrolig skillnad på att ha ett något högre hb än tidigare. Du får dessutom betydligt snabbare effekt än via tabletter och slipper magkrångel. Nu låter det som att jag typ är sponsrad, men jag vill bara dela med mig av min upplevelse. Jag hoppas det ordnar sig för dig och att du slipper dropp, men om ut i fall att så vet du att det inte behöver bli en katastrof.

    1. Hej Emma!

      Varmt tack för ditt lugnande svar! Så gott att höra att det hjälpt dig så bra.
      Det är just biverkningarna, framför allt de anafylaktiska reaktionerna, som gör mig rädd. Jag har en lite knepig tendens att drabbas av konstiga biverkningar av läkemedel och inte alltid reagera enligt ”skolboken” om man säger så. Det känns förstås extra skrämmande när en har en liten i sig som i värsta fall också kan ta skada. Men funkar det vore det förstås underbart. Jag gör ett sista försök med Niferex nu och håller tummarna stenhårt för att jag lyckas pumpa upp nivåerna lite till nästa gång!
      Än en gång, tack för din omsorg, det betyder mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *