Hjärtis i magen blev en Alice i famnen. En blogg om barn och föräldraskap, graviditet och feminism. Längst ner på sidan hittar du kategorier och bloggens arkiv – leta gärna upp gamla inlägg där!

Att veta det man inte vet

”Och du har inte känt av några minskade fosterrörelser?” undrade barnmorskan som skulle kolla mitt blodtryck. Som om det vore den mest naturliga sak i världen. Men jag ska berätta något: det är det inte.

Just detta, att som gravid själv ansvara för att känna tillräckligt många fosterrörelser per dygn, kan göra mig genomsvettig av stress. Andra gravida talar om sin karatesparkande bebisar. Själv kan jag fortfarande h svårt att veta om det är tarmarna som bubblar eller bebis som rör sig. Jag har aldrig varit gravid förut. Jag vet inte hur det ska kännas. Så hur ska jag veta om rörelserna minskar? Vad är det som ska minska? Känslan när det spänner och drar över magen när Hjärtis kanske vänder sig? Eller de små pickarna när hen petar iväg en fot eller armbåge? Och hur mycket får rörelserna variera utan att de anses minska? Jag vet inte, och det kan stressa mig.

Det finns i min närhet tragiska erfarenheter av just minskade fosterrörelser med dödlig utgång. Kanske är det därför det berör mig så. Kanske handlar det om min närmast patologiska ovilja mot att vara nybörjare på saker (typ att vara gravid). Eller bara mitt kontrollbehov som spökar. Men tanken på att det ligger på mina axlar att tolka och förstå om lilla Hjärtis rörelsemönster förändras på ett negativt sätt är en börda som stundtals är tung att bära. Inte minst som jag samtidigt inte heller vill riskera att bli fullständigt fixerad vid just det. Då är ljudet av ett bultande Hjärtishjärta där hos barnmorskan ljuv musik för mina öron – trots att jag stunden innan inte känt minsta antydan till oro. Men det räcker tydligen med frågan för att göra mig nojig – och en hjärtljudsmonitor för att lugna mig.

/ Thérèse

 

En reaktion på ”Att veta det man inte vet

  1. Jag har varit in på extrakoll med alla barn. Tom med Liva min tredje graviditet så hade jag noll koll på det där…. men det kommer en känsla i en och när den kommer är det dags att åka in, även om det i slutändan var ”onödigt”. Så du kommer veta ❤️ slappna av till dess ☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *