I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 16 år, Joshua, 12 år och Alyssa, 7 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

EKONOMI: Gör egen barnmat!

Polish_20220906_180312974

Jag gjorde all barnmat till Alyssa. Hon har aldrig fått en köpeburk eller industrigröt.

Kolla gärna in mina över 100 inlägg om barnmat med recept och tips. Den fliken hittar du under MENU uppe till vänster under headerbilden. Under ”barnmat” finns även fler underkategorier. Läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där med länkar till allt.

Jag vill verkligen slå ett slag för att göra egen barnmat istället för att köpa färdigt – särskilt nu under rådande inflation där barnfamiljer drabbas av ökade matkostnader.

När mina barn var små, gjorde jag egen barnmat från grunden. Det var alltifrån smakportioner, fruktpuréer, järnberikat grötpulver, grötklämmisar, fruktklämmisar, efterätter osv.

Jag gjorde storkok på två timmar så hade jag för 3-4 veckor. Fryste in det mesta av maten samt hade en del i kylen.

Jag köpte återanvändningsbara klämmispåsar, där blev det verkligen ekonomiskt. Dock gillade jag inte korkarna på dessa, vilka kunde fastna i halsen, så jag bad kompisar om extra korkar till klämmisarna, de av mina vänner som köpte färdiga klämmisar.

Jag bad även släkt och vänner om glasburkar med lock. Det går nämligen alldeles utmärkt att frysa in mat i glasburkar – man fyller bara inte hela vägen upp.

Matburkar och klämmisar tinar man lätt upp i kylen, precis som det bara är att tina upp i skötväskan under dagens promenad till parken när det är lite varmare ute.

Jag valde att tina upp främst i kylen, så maten ställde jag in där redan kvällen innan.

wpid-wp-1465930375381

Grötpulver håller sig i skafferiet. Förvara pulvret i en stor glasburk med tättslutande lock.

Polish_20220908_102514076

Se så fint med all barnmat!

a8cf2ed4b7bb490badaf68b6a3e0210d__01

Det går alldeles utmärkt att frysa barnmat. Fyll bara inte hela vägen upp.

nedladdning (10)

Fruktpuréer går också bra att frysa. I kyl håller de i cirka 5 dagar tack vare fruktsocker.

wpid-20150816_123242

Jag använde mig ofta av den här ångkokaren/mixer/2i1 från Philips Avent. Vet ej om den finns kvar i sortimentet, men det finns säkert andra märken du kan hitta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *