I förrgår gjorde jag en gulaschsoppa som jag verkligen tyckte blev så bra! Därför delar jag med mig av receptet till er läsare samt för att spara i min receptbank här på bloggen. Kolla gärna in mina andra recept under under kategorin ”bak- och matrecept” som ni hittar i MENU till vänster under headerbilden. Där har jag flera olika underkategorier såsom ”vegetariskt”, ”kött”, ”gryta”, ”kyckling”, osv.
Ingredienser för fyra portioner:
300 gram Quornfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1+1 röd chili
1 stor grön paprika
1 burk tomatkross + lika mycket vatten
0,5 dl tomatpuré
1-2 msk spiskummin (smaka av)
Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar
Gör såhär:
Stek först hackad gul lök med lite smör. Tillsätt den frysta färsen när löken mjuknat. Stek ganska hårt och försök fördela den till så små delar som möjligt med hjälp av stekspaden. Klicka i smör lite då och då och röra om. Man måste steka den här typ av färs ganska hårt och längre än vanlig färs samt krydda ordentligt.
Finhacka chilin och låt kärnorna följa med. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Stek ytterligare under omrörning.
Kärna ur paprikan och skär i 1,5 cm stora tärningar. Det går bra att blanda olika paprikor, det gjorde jag. Men måttet till det här ska vara en stor en. Stek lite till ca 5-10 minuter. Under omrörning. Varva med lite smör, annars fastnar färsen i pannan.
Tillsätt tomatkross, vatten och tomatpuré. Rör om och låt koka upp.
Smaka av med kryddor. Det är så olika med märken och smaktycke.
Låt allt puttra i en kastrull tillsammans med en hel färsk chili på låg värme i ca 20 minuter under lock. Med köttfärs skulle jag låta puttra i 2-3 timmar. Men med Quornfärs kan själva färsen bli ”degig” i konsistensen om det får koka för länge (lärde mig det första gången jag gjorde denna rätt).
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera gärna genast och tillsammans med en klick yoghurt.
Tips:
- Funkar alldeles utmärkt att ha som matlåda ett par dagar efter.
- Använd gärna en gjutjärnspanna för stekningen.