I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: polsk sallad – på mitt sätt (potatissallad)

IMG_20200322_195443_Bokeh

Det här är ingen större sats som jag har gjort eftersom det troligen bara blir jag och Simo som äter utav det, kanske Joshua lite. Hur som helst, är detta en sallad från Polen. Den är väldigt krämig och så god. Första gången jag smakade detta, var hemma hos en polsk kompis, vilket var flera år sedan. Sedan har jag ätit det de gånger jag varit i Polen och det är så himla gott. Därför vill jag dela med mig av detta recept som jag gjorde utifrån vad jag själv hade hemma.

PING: Recept på egen hemmagjord majonnäs

PING: Recept på egen hemmagjord inlagd saltgurka

Ingredienser som tillbehör för cirka 4-6 personer:

  • 4 fasta normalstora potatisar
  • 1 morot
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 inlagda saltgurkor
  • 1 dm purjolök
  • 20 gram vitkål
  • 1,5 dl frysta ärtor/majs/paprika
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk schrirachasås
  • Saften från en halv citron
  • Salt, vitpeppar, peppar

Gör såhär:

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Äggen ska sjuda i åtminstone 10-12 minuter beroende på hur stora de är. Skala under tiden morot och potatis, skär i mindre bitar. Låt koka på medelvärme tillsammans med äggen i några minuter tills de mjuknat, mellan 3-5 minuter av koktiden för äggen. Var noga med att inte koka sönder potatisen, så kolla till då och då.

Under tiden som det kokar…

Lägg ärtor/majs/paprika i en liten skål med kallt vatten.

Skölj av purjolöken noga, dela den på mitten och kolla så att det inte finns jord kvar. Strimla purjolöken smått. Strimla vitkålen. Skär saltgurkorna i mindre tärningar. Lägg allt i en skål. Blanda ned majonnäs, turkisk yoghurt, dijónsenap och schrirachasås, smaka av med kryddor.

Nu tillbaka till det som kokar…

Lägg potatis, morot och ägg i kallt vatten och skölj så att det kallnar. Skala äggen och skär i små tärningar. Lägg alltsammans i skålen som de övriga ingredienserna, även ärtblandningen utan vatten. Blanda om försiktigt.

Smaka av om det behövs mer kryddor eller citronsaft.

Ställ in i kylen i minst 30 minuter före servering, så sätter sig både kryddor och konsistens bättre.

Låt det väl smaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *