I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: tacogratäng och egen tacokrydda

IMG_20191208_160635__01

Superlätt maträtt som jag kom på själv idag utifrån vad jag hade hemma i kyl och skafferi. Den finns säkert redan, men inget som jag har gjort tidigare i alla fall. Dennarätt tar ungefär 30-40 minuter att göra.

Ingredienser till cirka 6 portioner:

400 gram potatis

Smör

1 gul lök

400 gram nötfärs

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

Tacokrydda (recept):

  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk oregano

2 dl créme fraiche

200 gram tomatkross

2 msk tomatpuré

1 liten burk majskorn

1 msk fryst hackad koriander

Salt

Svartpeppar

2 dl riven ost

Gör såhär:

Sätt igång en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i den skalade potatisen när den kokar och låt koka på medelvärde i 10 minuter.

Ställ ugnen på 225 grader.

Blanda under tiden tacokrydda i en liten skål.

Värm en stekpanna och klicka i lite smör. Skala och skiva den gula löken och låt steka i pannan på medelvärme under omrörning tills löken mjuknar och gulnar. Tillsätt färsen och rör om och stek tills färsen är genomstekt. Kärna ur den röda paprikan och skär i tärningar, låt steka med färsen. Kärna ur och skiva chilifrukten, och lägg i tillsammans med färsen. Krossa i vitlöksklyftor och rör om. Häll på créme fraiche, tomatkross och tomatpuré, blanda om. Blanda ned tacokrydda, koriander och majskorn. Rör om ordentligt och smaka av om det behövs saltas och peppras. Låt köttfärssåsen puttra på låg värme under lock.

Häll av vattnet från potatisen och slå på kallt vatten. Låt stå ett par minuter så att potatisen svalnar. Skiva sedan potatisen i cirka 1 cm tjocka skivor. Radda upp potatisskivorna runt om i en ungssäker form, både i botten och längs väggarna. Häll på köttfärssåsen och låt täcka. Fördela ostrivet över gratängen.

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg. Ta ut formen och låt svalna i cirka 10 minuter. Servera gärna färsk ruccola till.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *