I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: färs- och vitkålsgratäng (vegetarisk)

IMG_20191114_205626__01

Igår provadem jag mig fram och gjorde en ny form av rätt för min del, många av er känner säkert igen den, färs- och vitkålsgratäng. Kärt barn har många namn. Denna maträtt är väldigt god och man kan variera den på säkert tusen olika sätt med grönsaker eller exempelvis bambuskott och så vidare – och det här var min tolkning utifrån vad jag hade hemma. Och ja, just det. Det är en väldigt billig rätt nu under hösten, med tanke på att rotsaker och lök är billiga just nu. Varför denna rätt står som vegetarisk, var för att jag använde mig av en vegofärs gjord på ärtor. Men det går bra att varva med den färs man gillar. Denna rätt tar ungefär 40 minuter att tillaga.

Ingredienser till cirka 6-8 portioner:

Smör till stekning
350 gram färs
1 kilo strimlat vitkål
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1000 gram tomatkross
2 dl grädde
100 gram naturell eller med örter Philadelphiaost
4 msk tomatpuré
2 msk sambal oelek
2 msk mörk soya
1 msk salladskrydda
1 msk paprikakrydda
1 msk torkad oregano
Cayennepeppar
Spiskummin
Salt
Svartpeppar
150 gram riven ost

Gör såhär:

Ställ ugnen på 175 grader.

Fräs färsen tillsammans med lite smör, på medelvärme, under omrörning, tills färsen är helt genomstekt. Tillsätt skivad lök och rör om tills löken har mjuknat. Tillsätt vitlökskross och rör om. Lägg allt det stekta i en stor kastrull om cirka 5 liter.

Strimla vitkålen fint, låt fräsa med smör i en stekpanna på medelvärme, gör detta i omgångar. Häll över till kastrullen.

Tillsätt tomatkross, grädde, Philadelphiaost, tomatpuré, soya och sambal oelek till kastrullen, rör om ordentligt. Låt puttra utan lock i cirka 10 minuter. Riv osten under tiden. Krydda grytan med salladskrydda, paprikakrydda och oregano, smaka av med resterande kryddor.

Häll över grytan till en ugnssäker form. Fördela ostrivet över gratängen. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå cirka 20 minuter eller tills ytan har fått fin gyllenbrun färg. Ta ut formen och låt vila cirka 10 minuter innan servering. Servera med fördel en grönsallad till.

Smaklig måltid!

IMG_20191114_201719

Supersvår att fota, haha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *