Herre jösses, vad gott detta blev. Är så himla nöjd. Fick tipset av min brorsdotter och komponerade ihop av det jag hade hemma. Receptet gäller som tillbehör för fyra portioner.
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
Salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gram ädelost
100 gram brieost
2 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl mjölk
2 dl riven mild ost
Salt och vitpeppsr
Gör såhär:
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Skölj och ansa blomkålshuvudet från dess blad, dela upp i mindre buketter. Låt koka på medelvärme i 5 minuter. Lägg i en ugnsform.
Skala och skiva den gula löken och låt fräsa på medelvärme i en stekpanna under omrörning i cirka 5 minuter. Blanda ned vitlöksskross. Vänd ned ugnsformen.
Gör en redning på mjöl och smör, tillsätt mjölk och låt koka upp. Tillsätt ost, låt smälta och smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ned i ugnsformen och blanda om.
Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen och låt stå 20-25 minuter tills ytan fått en gyllene fin färg.
Servera genast tillsammans med kött eller annat och gärna sallad.
Smaklig måltid!