I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Budgetkollen: Så mycket handlade vi mat och hygien för under 2018

Nu kommer äntligen inlägget om hur mycket vi handlade för under 2018. Det har tagit ett par veckor att sammanställa detta, eftersom jag tyvärr inte har haft någon dator tillhanda. Jag nämnde det i något inlägg i december redan tror jag. Dator har inte varit det primära att prioritera direkt.

Såhär såg det ut med ekonomi hygien och mat mellan vecka 1-26 under 2018.

Utifrån Konsumentverkets tabell på matkostnader kring normalkost (PDF-fil), ska vi per månad ligga omkring 7370 kronor. Och detta gäller bara mat. Jag räknar ju in hygien i mina kostnader. Jag räknar utifrån våra åldrar samt att vi vuxna har matlådor med oss till jobbet. Barnen räknar jag in att de äter på skola och förskola, så ingen lunch hemma vardagar. Och vi äter ju enbart svenskt kött, mycket grönt och frukt.

Slutresultat summering mat och hygien inhandlat år 2018

46292,45 kronor handlade vi totalt mat och hygien för under hela 2018. Detta snittat per månad blir 3857,70 kronor. Och i genomsnitt per vecka, handlar vi för 890,23 kronor.

Jupp, detta är ju en viss ökning från föregående år, även om vi fortfarande ligger extremt bra till om man jämför med hur man ska ligga enligt Konsumentverkets tabell som jag hänvisar till ovan – och då räknar jag ändå in hygien i mina siffror, vilket Konsumentverket inte gör däremot. Trodde faktiskt vi skulle hamna högre 2018 mot 2017 med tanke på hur mycket jag har slarvat, men det är inte en markant ökning ändå? Hmm…

Om jag är nöjd? Både och faktiskt. Om vi hänsvisar till stycket ovan, är jag mer än nöjd. Det jag är mindre nöjd med, är att jag vet att jag definitivt kan komma undan mycket lägre i kostnad. Jag har helt enkelt slarvat en del med att skriva inköpslistor. Jag började ett nytt jobb i höstas och det har blivit många sena kvällar att jag inte har hunnit med att handla efter jobbet samt att jag varit väldigt trött. Simo har handlat mer än vad jag har gjort, och det har varit mycket från den butiken vi bor närmast. Sommartid när vi är bortresta, blir det per automatik dyrare, men så har det ju alltid varit, så det är ju ingen nyhet direkt. Under hösten har det även varit en del sjukdomar (för typ halva Sverige, aldrig varit med om så många som är sjuka som nu!), så då trissar ju även det upp kostnaderna.

Ja, i det stora hela är jag nöjd med resultatet, men det svider ändå lite att jag vet att jag kan bättre, så lite besviken är jag ändå på mig själv.

Bombar med lite matbilder från årets gång, en bild per månad.

JANUARI. Min pappa fyllde 75 år och vi höll middag för honom hemma hos mig. Älskade pappa, saknar dig. <3

FEBRUARI. Här gjorde jag min egna chicken tikka masala kryddning – som blev så jäkla bra!

MARS. Här har vi bilden från årets första grillning, då var vi i Rådsparken ett helt gäng och hade det så mysigt. Självklart grillade jag och familjen completos chilenos med egen majonnäs och andra goda tillbehör – de recepten måste ni prova!

APRIL. Ibland är det där simpla, helt enkelt det bästa. Här ser ni klassiskt stekta falukorvsskivor med potatismos, ärtor och sallad.

MAJ. Det är inte varje dag jag går upp tidigare på morgonen för att fixa med mat så att det finns – sådant brukar jag ju ta nattetid, hahaha. Det fanns dock knappt någon mat färdig i kylen – och jag skulle ha heldag i skolan och åka direkt på jobb efter. Så, jag ställde mig och fixade detta – och hann till skolan. Dock var jag rätt mör när jag kom hem. Det är bättre att jag håller mig till att laga mat på kvällar och nätter istället 😉

JUNI. En del av maten på midsommar 2018. Klart man ska köra på grillat då, tycker jag!

JULI. En klassisk pastasallad vid stranden, en sådan självklarhet under julis inlägg för min del. Det här året var vi iväg till så många för oss nya badplatser som vi utforskade, så härligt! Det var ju en sådan varm sommar också, så med all rätt.

AUGUSTI. Här har vi en koreansk (vegetarisk) köttfärssås, som jag blev helt förälskad i, den måste ni smaka.

SEPTEMBER. Nötfärsspett, sallad, vitlökssås och tomatsås. Det enda som är färdigköpt är pommes.

OKTOBER.  Jag tror nog att ni har märkt det, men under 2018 åt vi mer vegetariskt än någonsin faktiskt. Det här är en vegetarisk otroligt mättande röd linsgryta med gula ärter, broccoli, grön paprika, kikärtor, gul lök, vitlök och persilja.

NOVEMBER. En riktigt fet nachotallrik, det kan man ju inte missa för bövelen. Vad har vi på denna tallrik då? Det är guacemole/avokadoröra, vitlökssås, blandade grönsaker och massor av ost.

DECEMBER.  Ja, mina storkok är det nog ingen som har missat genom åren, så det här avslutar jag årets bild med, även om det inte är den bäst tagna bilden – men det är en bild som visar mig, Emma-Lou.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *