Här har ni ett kanon recept som ni måste prova, jag lovar att ni kommer att gilla det – om ni gillar fisk vill säga. Mina barn tyckte mycket om denna rätt, så denna kommer att bli en favorit i repris. Denna maträtt är lättlagad och tar cirka 30 minuter att göra. Det går bra med vanlig potatis istället för färskpotatis.
Ingredienser till 4 mindre portioner:
600 gram kokt färskpotatis
Fiskbullar:
400 gram torskfilé
0,5 msk fryst dill
0,5 msk fryst persilja
0,5 dl ströbröd
Salt
Gräddig sås:
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 gul lök
Smör
2 dl creme fraiche
150 gram naturell färskost
1 dl vitt matlagningsvin
Citronsaft från 1 citron
1 msk fryst dill
1 msk fryst persilja
Citronpeppar
Gör såhär:
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i potatisen när det kokar. Låt puttra under lock i cirka 10-15 minuter tills potatisen är mjuk. Spara 3 dl av kokvattnet till gräddsåsen.
Forma under tiden fiskbullarna. Torsken behöver vara färsk eller tinad. Mixa den lätt tillsammans med kryddor och ströbröd. Rulla till mindre bollar med fuktiga händer. Krama gärna ur om det finns vätska i fisken, men inte all vätska.
Skala och skiva löken, låt fräsa på medelvärme under omrörning i en stekpanna tillsammans med en klick smör tills det gulnar och mjuknar.
Gör såsen i samma kastrull som potatisen kokade i. Koka upp det sparade kokvattnet tillsammans med fiskbuljongtärningen. Blanda ned den stekta löken tillsammans med creme fraiche, färskost, matlagningsvin och citronsaft, tillsammans med de rullade fiskbullarna och låt puttra på lägre värme under lock i cirka 7 minuter. Krydda såsen med örtkryddor och smaka av med citronpeppar. Blanda ned den kokta potatisen. Servera genast och gärna med bröd och sallad till.
Smaklig måltid!