Ett hittepå-recept av mig, som blev toppen! Så det måste jag dela med mig av till er läsare. Det här är en rätt jag kommer att göra om igen. Det är även vegetariskt om man utesluter att blanda i sky och väljer grönsaksbuljong, men det går även bra med höns- eller köttbuljong om man önskar mer sådan smak. Går att äta som det är, eller till kött om man vill ha det. Receptet gäller fyra portioner utan kött till, annars är det för för cirka 6 portioner.
Ingredienser:
Ris för 4 portioner
Eventuellt 2 tsk salt
1 msk olja
Sky från ugnsbakat eller 1 buljongtärning
1 dl vatten
2 dl ärter
3 kvisttomater/plommontomater
Svartpeppar
2 dl riven ost
Gör såhär:
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar tillsammans med olja, antingen med salt eller en smulad buljongtärning om det inte finns sky från ugnsbakat.
Lägg det kokta riset i en ugnssäker form. Blanda i skyn från ugnsbaket om du inte har haft i buljongtärning under riskoket. Blanda i ärter. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Peppra lätt. Riv osten grovt och strö över ris och tomter.
Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i cirka 15-20 minuter tills osten har fått fin färg. Ta ut formen, låt svalna i cirka 5 minuter och servera sedan.
Smaklig måltid!