Här kommer några bilder på olika förslag på rätter man kan ta med sig på picknicken.
Det här att göra egen matsäck/lunch och ta med är så himla mysigt, tycker jag. Mer gemenskap och sammanhållning på något sätt. Det är mycket uppskattat här i vår familj och bland släktingar och vänner. Man kan ju göra lite allt möjligt och ta med sig som en buffé, antingen på utflykten till parken, badstället och så vidare. Duka ut maten på en stor filt eller vid en bänk med bord om det finns. Här är det toppen att ha engångsartiklar nedpackat om man inte vill släpa på en del disk i efterhand.
Tips på bra utflyktsmat till både vuxna och barn
- Pastasallad är verkligen en passande maträtt att ta med sig på utflykten. Alla gillar pastasallad och det är enkelt att förbereda innan. Dressing till är ett gott komplement.
- Crepes med olika fyllningar efter smak. Bara att göra vanliga pannkakor och fylla som rullader med sådant man tycker är gott. En supergod fyllning här är med räksallad!
- Plättar fungerar alltid som en del av matsäck. Servera med färska bär till eller sylt, mums!
- Små kycklingben, gärna marinerade. Äts med fördel kallt och då gärna med potatissallad till.
- Matmuffins eller matpaj. Kan ätas både kallt och direkt med händerna.
- Hel grillad kyckling med tillbehör.
- Omelett med innehåll efter smak.
- Wraps är det ultimata som utflyktsmat då man inte behöver några tallrikar eller bestick till.
- Pinnbröd med korv, ett roligare och mer praktiskt korvbröd
Några recept med direktlänk
- wraps med strimlad fläskytterfilé, lök, grönsaker, dressing och sås
- wraps med kyckling, lök och grönsaker, dressing och röra
- wraps med kallskuren rostbiff, rostad lök, grönsaker och currysås
- hel kyckling i ugn
- mini-crepes – tre olika fyllningar (svamp, bacon, räksallad)
- matpaj – flera recept
- vegetarisk pastasallad
- pastasallad med fläskkarré
- pastasallad med kalkon
- vego pastasallad med bönor, broccoli, nötter
- vego pastasallad med ost
- italiensk örtdressing (till pastasallad)
- deg till pinnbröd (korvbröd)
Här är bara några recept. Ni får gärna kolla i min receptbank här på bloggen.
Vill tipsa er om ett bra utflyktsmål som sparar på både miljön, disk och plånboken, nämligen wraps gjorda på rester. Här har jag gjort wraps till dagens utflykt med familjen och jag använde mig av rester från gårdagens guacemole, hamburgerdressing och potatissallad. På det tillsatte jag en gräddig baconrätt med lite gul paprika, morotsriv samt lökhack från gårdagen och lite creme fraiche som fanns kvar i kylen tillsammans med nyskuren sallat. Svirade in allt i tortillabröd och slog sedan in i folie.
Det här är en perfekt lunch till utflykten med mat som mat äter med händerna och därmed slipper disk. Jag har heller inte slängt någon mat och därmed inte farit med svinn och det sparar jag pengar på och så har jag fått ut många olika måltider på det hela (åt grillat till lunch igår med potatissallad å till middag blev det hamburgare med dressing å grönsaker samt completos chilenos med tillbehör).
Ni hittar alla mina recept kategoriserade under headerbilden på ”bak- och matrecept”. Fråga gärna om det är något ni undrar över, ta det i en kommentar så svarar jag snarast möjligt!