I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: mexikansk köttgryta med chili och koriander

DSC_7703

Efter förfrågan på recept så följer denna goda gryta i detta inlägg. Jag har låtit mig inspireras av det mexikanska köket denna gång. Det är cirka 4 portioner om man äter utan ris, och med ris 6 portioner. Tillagningstiden är ungefär 1 timme. Det går bra att byta ut chilifrukten till exempelvis chilikrydda och smaka sig fram när det är dags att krydda. Även cayennepeppar är att rekommendera.

Ingredienser till cirka 4-6 portioner:

1 msk smör
400 gram fläsk- eller nötkött, grytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 burk tomatkross
2 dl vatten
4 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 liten burk majs, avrunnen
ca 340 gram svarta bönor, sköljda och avrunna
1 msk fryst koriander/1 kruka färsk
Salt och peppar

Gör såhär:

Skär köttet i grytbitar om ca 2×2 cm stora. Värm en stekpanna, tillsätt smör och bryn grytbitarna på medelvärme tills de får färg runt om. De ska inte bli genomstekta. Häll över till en kastrull om 2,5-3 liter. Skala och skiva den gula löken och låt fräsa i stekpannan tillsammans med skivad chilifrukt, tillsätt eventuellt lite smör om det behövs. Krossa i vitlöksklyftorna och rör om. Vänd ned i kastrullen. Häll på tomatkross, vatten och tomatpuré, låt koka upp och sedan puttra på låg värme under lock i ungefär en timme. Kärna ur och tärna paprikan i stora bitar, häll i kastrullen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 5 minuter. Häll på avrunna majskorn och sköljda avrunna svarta bönor. Krydda med koriander, salta och peppra efter smak. Servera genast och gärna med kokt ris.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *