Supergod slät soppa som Man kan göra denna maträtt hel vegansk om man utesluter smöret. Jordärtskockorna är verkligen superekologiska och närproducerade så det skriker om det, då vi fick dessa av Simos mamma, från hennes skörd på tomten – så goda!
Lägger detta recept under ”vegetariskt” och under ”förrätt, tillbehör” då jag tycker att jordärtkockssoppa är ett utomordentligt alternativ som förrätt.
TIPS: Om man vill, kan man servera torkade parmachips som jag gjorde genom att lägga några bitar parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper på 150 grader i 5 minuter. Men då är det inte en vegetariskt maträtt längre på så vis.
Ingredienser till ca 4 portioner:
1 msk smör
1 kg jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2,5-3 dl grädde (oatly hade jag)
Salt
Vitpeppar
Gör såhär:
Skala jordärtskockor och potatisar, skär i jämnstora bitar. Stek på dessa med krossad vitlök och smör, så att de får en stekyta. Häll därefter ned i en kastrull tillsammans med vinet, låt koka upp och puttra under lock i 1 minut. Häll på vatten och hönsbuljongtärningar och låt puttra under lock på lägre värme i 15 minuter. Häll över det kokta till en mixer och mixa soppan slät. Häll tillbaka till kastrullen och låt koka upp tillsammans med grädde. Ställ sedan av soppan och servera genast (tillsammans med torkade parmachips om så önskas, dessa görs då under tiden soppan kokar upp och sedan får vänta tills chipsen är klara).
Smaklig måltid!