I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

EKONOMI: Januari är årets fattigaste månad

image

Först och främst vill jag bara påpeka att detta är ett allmänt inlägg och ej riktad till någon specifik person.

Årets första månad. Då är det knapert för många. Detta för att det var jul och nyår föregående månad. Många tänker tyvärr inte till, utan handlar över sin ekonomi. Oftast händer detta hushåll som har det sämre ställt – men det kan lika gärna hända vem som helst!

När det kommer till julklappar, julmat och ekonomi så gäller det att ha en klar bild över vad som ska inhandlas och därmed planera. Man ska inte handla spontant för då kan det skena iväg. Ordentligt.

Innan julhelgerna drog igång, gjorde Sifo en kartläggande undersökning på hur svenskar handlar inför jul. Medelsvensken planerade att spendera ungefär 3 219 kronor på julklappar. Det svenska folket landade på 13 julklappar var. Omsättningen för julshoppningen år 2015, beräknades landa på 75 miljarder kronor.

Har man inte råd, så får man spara!

Det bästa är att tänka över sina julklappsinköp och planer inför jul noga. Man måste vara tuff och inte ge efter för shoppingsuget. Det kanske låter svårt, men har man inte råd så har man inte. Och så viktiga är inte julklapparna, att de ska sätta en person, ett par eller en hel familj i ekonomiska svårigheter.

Shoppa online!

Jag personligen föredrar att shoppa på nätet. Det går snabbare, man slipper stressen och det kan bli billigare tack vare rabattkoder och fri frakt som många webbutiker har. Dessutom får man det hemskickat! Dock ska man här vara försiktig, för det kan lätt skena iväg genom några enkla klick.

Betala direkt

Handla inte julklapparna på avbetalning, skulden skjuts bara fram. Förr minns jag att det fanns alternativ att man även i butik kunde shoppa och betala i januari. Nu finns det även liknande erbjudande fram till februari. För att inte tala om alla dessa delbetalningar man kan fördela över året. Betala direkt istället.

image

Julmaten och nyårsmiddagen kostar också en del, men även här kan man planera i tid. Exempelvis kan man rulla köttbullar någon månad innan och låta frysa in för att sedan ta fram till julbordet. Mycket går att förbereda innan samtidigt som det spar tid på själva julafton när det redan är stressigt som det är.

Även oxfilén kan man köpa under hösten och frysa in, för att sedan tillaga på nyårsafton. Det är förstås smaksak, men det går att få en upptinad oxfilé att smaka alldeles gudomligt.

Man kanske inte ska ha 18 rätter på julbordet utan det kanske räcker med Janssons frestelse, julskinka, gravad lax, senap, kokta ägg, majonnäs, köttbullar och rödbetssallad?

När det gäller maten på bordet dessa högtider, så har butikerna senaste åren börjat pressa ned priserna. Exempelvis noterades färdiga köttbullar för kanske 20:-, rödbetssallad för 5:-/burk. Nu lagar jag maten själv, men som ett exempel om man vill spara tid. Det är ju som tidigare nämnt en smaksak hur vardera hushåll gör.

Något som är alldeles utmärkt inför jul är att se över vad som redan finns hemma i matväg och ta av det i första rummet. Det spar både tid, pengar och man värnar om miljön.

Man kan även ha så kallade knytkalas där vardera hushåll står för en eller flera rätter. Någon fixar julskinkan, en annan tar med sig köttbullarna, nästa tar med sig rödbetssallad och så vidare. Här slösar man inte lika mycket pengar – och förhoppningsvis njuter man av sällskaper i goda vänners lag!

Skippa raketerna!

Och gällande nyår, skippa raketer och smällare. Man gör djuren och miljön en bättre tjänst än vad man bränner upp dina pengar för.

Om man redan sitter i skiten då?

Det finns oändligt med tips för att undvika årets fattigaste månad – men hur gör man om man redan sitter i skiten?

Det främsta tipset är att rensa där hemma och sälja av sådant som man ändå inte behöver. Det finns lokala köp- och säljgrupper på Facebook där det inte kostar pengar att lägga upp annonser. I annat fall finns Tradera och Blocket som exempel. I värsta fall får man sälja av guldet till en pantbank.

– Har man inte en krona i mitten av månaden med dess två veckor kvar till lön, har man inte så mycket till val.

Låna inte ut pengar!

Jag personligen aktar mig för att låna av samt låna ut till vänner, släkt och bekanta, så det är något jag vill råda er att tänka på också. Pengar är ett känsligt område. Jag må ha lånat någon gång, men det har mer varit om jag glömt kontokortet hemma. Sedan har jag betalat tillbaka så fort jag kunnat, helst igår. Ekonomi kan skapa osämja och det är jag medveten om då jag har lånat ut till släkt och vänner som inte betalar tillbaka. Så säg nej! Vissa kan man lita på, jag vet vilka jag litar på om det krisar.

Några korta tips att tänka på

– Ta inga lån inför jul och särskilt inga sms-lån. Räntan som tillkommer på sådana lån är bara förnamnet.
– Beräkna och planera dina inköp.
– Handla julklappar under årets gång.
– Passa på att handla på rea.
– Spara varenda slant som går att lägga undan.

Läsvärt inlägg i samma ämne:

Emma-Lous bästa tips för att spara pengar 

Kom gärna med tips du också! Berätta hur du tänker och gör inför jul!

2 thoughts on “EKONOMI: Januari är årets fattigaste månad

  1. Farmor brukar sprida ut maträtterna lite över julen. Vi har inte alltid revben, kokt fläskkorv eller lutfisk på julbordet utan väljer att äta dessa saker som varsin enskild rätt dagarna efter jul. Lutfisk på juldagen, fläskkorv med kokt potatis och pepparrotssås på annandagen och revbensspjäll dagen efter det till exempel. :) Då slipper vi att äta ”julbord” hela julhelgen, men får ändå med våra favoriter som enskilda måltider.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *