I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Debatt: Vägen till blöjfri och potträning

20171102_162018

Här kommer min tredje och sista berättelse om att få mitt barn blöjfri – och då menar jag processen kring mitt tredje barn, Alyssa alltså. Det blir ett långt inlägg då jag berättar lite kort även om processerna kring detta ändamål med mina söner Zacharias och Joshua.

– Jag vill mer än gärna att ni kommenterar detta inlägg med era bästa tips för vägen till blöjfri samt era egna erfarenheter och tankar kring ämnet.

Med alla mina barn, har jag haft som mål att få mina barn blöjfria innan de är tre år fyllda. Zacharias blev blöjfri som 2,5 år, Joshua närmare 3 år och Alyssa räknar jag som blöjfri från lite över 2,5 års ålder. Tanken har varit att få barnen blöjfria under sommarperioden, främst för deras skull, då man blir kallare om rumpan och sköte vintertid ifall man gör på sig med urin. Dessutom är det vintertid svårare att märka ifall barnet har avföring i byxan, om de är ute och har overall på sig.

Jag har fått lyxen att ingen av mina barn har gjort i blöjan nattetid eller under middagsluren, när de sover med andra ord. De har endast gjort nummer 1 och 2 i vaket tillstånd, så en kissfylld blöja varje morgon. Detta har underlättat i processen att få dem blöjfria snabbt även nattetid, faktiskt direkt om jag får skryta lite.  Så himla skönt! Dock har jag ändå med alla tre barnen, haft plastad frotté i sängen, under lakanet.

Jag har alltid trott på och stått för att man lättare, med de flesta barn, får dem blöjfria genom att överösa dem med komplimanger när de har gjort på pottan. Naturligtvis fungerar inte denna variant på alla barn då vi alla är olika människor med olika behov. Hur som helst, är det en metod som jag har använt mig utav när det gäller mina barn. Och det har fungerat galant.

Jag läste någon forskning eller studie kring detta ämne om att ge beröm när barnen går på pottan, blir blöjfria, där man hävdade att det var det absolut sämsta man kunde göra till barnet. Jag ska se om jag hittar detta, för det var någonstans runt 2008 som jag läste detta fenomen, så det är inte säkert att jag hittar källan – men den som söker den finner. Nu hittade jag tyvärr inte den studien, men jag har hittat en artikel från SvD där Jesper Juul, dansk familjeterapeut, menar att beröm inte är kärlek, utan att beröm kan ge prestationsångest och på så sätt dålig självkänsla, vilket då är föräldrarnas fel för dessa strävar att de är perfekta i sin föräldraroll. Jag tror att det kan vara något sidospår från denna artikel till det jag läste däromkring 2006-2008.

Nu menar jag inte att man ska berömma det utförda behovet så pass mycket att barnet känner skuld ifall det inte går vägen. Då kan jag hålla med om att det kan ge prestationsångest och ge skuld på samma gång. Däremot tänker jag att barnet blir glad av att det har gått bra och på så sätt inte blir rädd för pottan, om ni hänger med i hur jag menar.

En tabbe som jag gjorde med mitt första barn, var att inte sluta med nappen innan blöjan. Jag tänkte aldrig på det. Zacharias blev blöjfri på bara någon dag och när han senare, ganska inom kort, plötsligt blev nappfri då vi glömde alla nappar på förskolan och den enda som fanns hemma dög inte då den hade ett hål i själva sugdelen – då körde vi på helt enkelt. Detta medförde många olyckor för Zacharias. Det blev som ett trauma att bli av med nappen tyvärr, så rent psykologiskt blev det då protester från hans sida, som varade i en eller två månaders tid. Därför gjorde jag tvärtom med Joshua, vi slutade med nappen innan blöjan. Ingen skada skedd, gick hur bra som helst.

Planen har varit att göra samma sak med Alyssa. Dock är hon helt besatt av sina nappar och har sitt behov av den typ av trygghet som dessa ger henne, att jag anser det vara för tidigt att ta bort nappen i dagsläget. Mitt huvudsakliga mål är att försöka nå det målet med nappen omkring årsskiftet, om det sedan fallerar eller fungerar återstår att se då.

Att få Alyssa blöjfri har varit ganska lätt. Jag introducerade pottan till henne redan vid 1,5 års ålder, precis som jag har gjort till hennes äldre syskon. Inget intresse fanns då och det var inget jag ville stressa på heller, utan låta barnet öppna upp det intresset själv. Alyssa blev intresserad av pottan förra sommaren. Det var en potta som jag faktiskt köpte från Lidl, med Frost-motiv. Elsa-pottan, som vi kallade den. Det skulle vara ”landet-pottan” förstår ni. det gick väldigt bra, men Alyssa hade fortfarande blöja och var inte helt redo, men hon gjorde ändå 50 % av behoven på den pottan, när vi var på landet. Hemma har jag en ”fåtölj-potta” som jag kallar den. Den har fungerat så himla bra för mina två äldre barn och även två kusiner till barnen – men Alyssa tog aldrig till sig den. Vi förstod i somras att det handlade om att hon var så fäst vid ”Elsa-pottan”, som vi kallar den, så vi tog hem den. Och när Alyssa sover hemma hos sina farföräldrar så lämnar vi dit den också. Dock använder inte Alyssa den pottan lika flitigt längre, om än några gånger i veckan, utan hon vill hellre sitta på toaletten, helst med en toalettring, men det går även bra utan.

En annan bra metod som jag har använt mig av, är att köpa nya underkläder till barnen och då har de känt sig stolta. Och då har barnen oftast fått hänga med in i butiken för att själva få välja. Alla tre har varit väldigt stolta över detta, så det är en metod jag personligen kan rekommendera.

Det finns två saker som har gått smärre bra när det gäller att få Alyssa blöjfri. Detta känner jag inte igen från mina äldre söner, så det var jag inte riktigt beredd på. Alyssa gillar oftast inte att man står exempelvis utanför toaletten när hon utför sina behov, utan känner skam och blir då arg. Vi säger då förlåt och hon verkar släppa det, för sedan när det är klart och hon vill bli torkad, så ropar hon glatt in oss och då blir hon glad när vi säger att hon har varit så duktig som har kissat eller bajsat. Hon var inte alls sådan med blöjor, förrän tidigare i somras faktiskt, det här att hon gick undan när hon bajsade. Dock tycker hon att det är kul att prutta, haha.

Ett annat problem, blev att utföra behoven på förskolan. Då har hon istället hållit sig och totalt vägrat. Det har även resulterat i några olyckor, det är inget problem så för oss, men det kan ju öka på skammen för barnets del, vilket då blir ett problem. Det är heller inte bra att hon håller sig, tycker vi, eller personalen, det är ju logiskt att det inte är bra, så där har hon fått haft sina blöjor. Det går bättre nu och hon går på toaletten där oftare än förr i alla fall.

Hur som helst, jag är nöjd ändå med hur snabbt det har gått. Problematik på vägen får man vara beredd på att ta, även om man helst slipper dessa, främst för barnets skull.

 

2 thoughts on “Debatt: Vägen till blöjfri och potträning

  1. Jag har inget att tillföra då jag inte behövde potträna Lucas. Strax innan han blev 2½ år så valde han helt självmant att ta bort blöjan och istället gå på pottan vilket var en Babybjörn pottstol. Samma dag åkte vi till Lindex och Kappahl där han fick väja ut lite olika kalsonger och sen dagen har han aldrig haft blöja. Och endast 2 gånger kissade han på sig efter det på dagis aldrig hemma. Extremt smidigt må jag säga och jag är sjukt stolt över honom. Han var helt enkelt redo och jag snappade upp det direkt. På dagiset tömde han själv pottan efter sig och personalen hade aldrig varit med om nåt liknande och sa att det är mycket sällan det går så enkelt och snabbt. Nappen slutade han med när han var 3 år och 1 mån och också det självmant. DÅ var vi på Borås djurpark och han lämnade napparna till några nyfödda djurbebisar. På hemvägen fick han välja ut når på BR leksaker och sen dess han nappen aldrig nämnts. Så enkelt och smidigt det med. Och jag är så tacksam att jag fick en så duktig kille;)

  2. När vi gjorde Karim blöjfri så körde vi klistermärkes metoden att varje gång han kissar på toa så får han sätta ett klistermärke =) Det blev en del spring till toa men efter några dagar så blev det bättre och det va bra att samarbeta med dagis är väldigt viktigt att göra det =) att dom samarbetade med oss gjorde att det blev lättare att få Karim blöjfri =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *