I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Några hårtips att tänka på i sommartid

Nu var det ett tag sedan jag kom med tips för håret, så tänkte göra det nu när det denna vecka spås bli lite bättre och varmare väder här hemma i Sverige. Många av tipsen kan man dessutom tänka på året om. Bland annat kan du stärka håret genom att sköta det rätt och det genom att äta rätt och då gärna B-vitamin som är bra för håret. Färga inte håret så ofta om du inte vet hur du gör det på bästa skonsammaste sätt och tvätta inte heller håret så ofta med schampo då det öppnar upp hårstråna. Använd produkter som är bäst lämpade för ditt hår och där får du prova dig fram.

När du tvättar håret, gör det i denna ordning:
1. Schampo – öppnar hårstråna
2. Inpackning – vårdar på djupet
3. Balsam – stänger hårstråna

Du kan göra egna hårinpackningar på exempelvis avokado, äggula, olivolja etc. Var försiktig med äggvita, för det torkar ut. Även citron torkar ut. Använd hellre eteriska oljor (går att googla).

B-vitamin är bra för hårets tillväxt, i synnerhet B2 (riboflavin) som finns i bland annat mjölk, yoghurt, fil, ägg, kött, fågel och inälvsmat. Kolla gärna in denna sida för mer information om i vilken mat du hittar B2 i.

Klipp bort slitet och kluvet hår. Ett trasigt hår går inte att reparera oavsett hur mycket reklamen på teven säger att det går – det går inte.

Om du tränar mycket, eller svettas en del, ha håret uppsatt i en hästsvans under tiden. Det går bra att duscha håret med kallt vatten.

Varmt vatten mycket och ofta torkar ut håret.

Tvätta inte håret så ofta, för det sabbar kulturen i hårbotten och kommer snart producera mer talgfett. Dessutom blir håret snart torrt då håret strändigt luckras upp av all tvättning.

Massera hårbotten cirka 3 minuter varje dag, det sägs öka blodcirkulationen och håret kan då växa bättre.

Borsta håret försiktigt nedifrån och uppåt, så slits det inte lika mycket.

Kamma håret med en bredtandad kam när du har balsam eller inpackning i, så blir det lättare att borsta senare.

Om du borstar håret när det är tovigt och väldigt blött, kan hårstråna lossna lättare från roten om man borstar det, då rötterna är uppmjukade och mer sköra då.

Sov med en lös fläta om nätterna, så trasslar sig inte håret.

Gör din egna balsamspray och ha med när du är iväg, superenkelt. Ta ditt favvobalsam och blanda ut i en liten blomspruta, 1 del balsam och 4-5 delar vatten. Skaka alltid om före användning.

På sommaren är det bättre att låta håret självtorka, eller egentligen alltid. Fast inte så klokt att gå ut med blött hår när det är väldigt kallt, för håret kan gå av då. Men tvätta håret, sätt upp det i en handduk och låt bli fuktigt för att sedan låta självtorka.

Om du vill blåsa håret torrt eller frisera med tänger, använd då värmeskyddande spray innan, så skadas inte håret lika mycket som det faktiskt gör utan sådan spray.

När du inte vill tvätta håret för ofta med schampo, så fungerar det alldeles utmärkt att fusktvätta med torrschampo. Ta mörkt torrschampo till mörkare hår och ljust till ljusare hår. Du vänder bara upp och ned på huvudet och tar lite pulver i handflatorna och skakar in det. På så sätt får du även lite volym i håret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *