Här kommer ett riktigt fint recept på en vegetarisk variant av köttfärssås som jag hoppas att ni kommer att gilla. Det går bra att byta ut grädden till exempelvis soyamjölk eller annat veganskt om man ska ha det helt vego.
Ingredienser till 4 portioner:
300 gram quornfärs
1 gul lök
1 stor röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
4 dl tomatkross
3 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 msk grön pesto
1 msk dijónsenap
1 msk grönsaksfond
0,5 msk balsamvinäger (balsamico)
1 msk sambal oelek
0,5 msk fryst hackad koriander (eller 1 tsk torkad)
0,5 msk fryst hackad basilika (eller 1 tsk torkad)
Salt och svartpeppar
Gör såhär:
Stek färsen direkt från sin frysta konsistens tills det mjukar och blir som färs och är helt genomstekt. Skala och hacka den gula löken och chilin och rör ned i färsen. När löken har gulnat och mjuknat, pressa i vitlöksklyftorna och rör om. Slå på grädde, tomatkross, tomatpuré, vatten, pesto, dijón, grönsaksfond, balsamvinäger och sambal oelek. Krydda med de frysta/torra kryddorna samt salta och peppra lätt. Låt gärna färssåsen få stå å puttra på låg värme under lock i en halvtimme, timme. Rör om lite då och då. Koka under tiden upp lättsaltat pastavatten utifrån intstruktionerna för fyra portioner.
Smaklig måltid!