I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: den vita korvgrytan (med potatis och dill)

wpid-wp-image-616274171jpg__01

En lättlagad och god maträtt som passar alldeles utmärkt en vardag till hela familjen. Jag hoppas att ni kommer att gilla receptet. Det här är nämligen en maträtt som bara vi i min familj har vuxit upp med. Den kommer från min finska farmor, och min mamma fick lära sig den och lagade den i alla år. Så det är för oss en väldigt kär maträtt som jag nu hoppas kunna dela med mig av till hungriga barn och vuxna därute.

Jag har tidigare inte lagat denna maträtt och jag fick aldrig receptet, men jag tror jag fick till det väldigt bra och mycket likt originalet 🙂

Bilden blev dessvärre inte bra alls då jag plåtade maträtten på kvällen…korven är inte alls så röd och så är det en liten tallrik dessutom. Jag ska ta en bättre bild en annan gång.

Ingredienser till cirka 4-5 portioner:

500 gram potatis
1 msk smör
400 gram falukorv
1 gul lök
2,5 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk mjöl
1 msk fryst dill
Salt och vitpeppar

Gör såhär:

Sätt igång lättsaltat vatten i en kastrull. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Potatisen får inte bli överkokt, utan ska bli med något tuggmotstånd.

Under tiden potatisen kokar, värm en stekpannan med lite smör. Tärna falukorven och skiva löken. Låt detta fräsa på medelvärme i pannan i cirka 5-10 minuter, rör om då och då. Löken ska bli mjuk och korven ska få en fin stekyta, men inte bränd.

Ställ stekpannan åt sidan och häll av vattnet till potatisen när den är klar. Häll över korv och lök till kastrullen. Gör en redning på mjölk och mjöl, vispa ihop i en liten skål. Häll detta i kastrullen med potatis och häll även i grädde. Låt grytan koka upp under omrörning och låt puttra på svag värme i några minuter under fortsatt omrörning så att det inte bränner vid. Såsen ska tjockna till och bli krämig. Krydda med dill, salta och peppra lätt.

Servera genast och gärna med en grönsallad till.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *