Här har vi en baconlindad skönhet som har fått stå i ugn och gottat sig tillsammans med potatis, lök, morot och paprika! Utsökt festmat sitter inte alls helt fel såhär mitt i veckan! Då allt är ugnsbakat är det dessutom extra snällt för magsäcken. Denna maträtt tar cirka 50 minuter att göra, och då bakar den sig självt i ugnen största delen av tiden. Tips på kall sås kommer längst ned i receptet.
Ingredienser till cirka 4 portioner:
ca 800 gram fläskytterfilé
1 paket bacon á 140 gram i skivor
6 potatisar
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
1 stor morot
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Salt, vitpeppar, svartpeppar
Gör såhär:
Ställ ugnen på 225 grader.
Krydda fläskytterfilén med liiite salt, vitpeppar samt örtkryddor genom att gnida in kryddorna. Linda baconskivorna runtom hela fläskytterfilén och lägg sedan i formen. Kärna ur och skär paprikan i fyra delar, lägg i formen. Skala löken och skär den i fyra klyftor. Tvätta potatisarna och dela dem i potatisklyftor. Salta alla grönsaker lite lätt, krydda försiktigt med peppar, smula över lite timjan och rosmarin. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i cirka 45 minuter. Maten ska ta lite färg och helst inte brännas så mycket, som ni ser på bilden, så kolla gärna var femte minut när det har stått en halvtimme i ugnen.
Servera gärna med en kall sås som du gör under tiden maten står i ugnen. Ett tips från mig är yoghurt med en skvätt honung, lite citron, salt och peppar samt kanske lite chili. Låt stå i kylen ungefär en halvtimme före servering.
Smaklig måltid!