I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Går det att leva utan rinnande vatten?

De flesta av er vet att vi inte har rinnande vatten i stugan, men ändå så är det flera som nästan förfäras av detta och ställer, för mig, väldigt knepiga frågor och antar en hel del.

Som exempel på en riktigt nötig fråga är om vi då har dass… Näe, vi har ett hål i golvet som vi lämnar vår avföring i…

Jag tänkte kort och gott berätta om hur vi lever på landet utan rinnande vatten, för jo, det går. Precis som både dina och mina förfäder gjorde förr.

DSC_3670 DSC_3671

Det här räknar vi som en liten disk.

En vanligt förekommande fråga är hur vi gör med disken. Ja, den diskas såklart. Med vatten. Vi har flera tunnor á 25 liter per styck som vi hämtar med oss vatten till stugan. Dessutom har vi fräscht regnvatten som vi använder oss utav.

Vattnet värmer vi upp i kastrull, vilket i sig tar sin tid, framförallt om det är en stor disk och man behöver byta ut vattnet för att få det ordenligt rent. Den bagatellen är numera löst och vi har sedan i år en vattenkokare! Hur fränt som helst. Kokande vatten på en minut, istället för att behöva vänta uppåt 20 minuter på att den stora kastrullen ska koka upp. Fatta lyxen!

Smartast är att diska direkt efter varje större mål, det vill säga lunch och middag. Då blir det lagom med disk och man behöver inte stå i en timme för att diska.

Dessutom använder vi oss engångsartiklar så långt det går, vilket ger mindre disk. Som med chips och dipp så äter vi chipsen direkt ur påsen och blandar dippen direkt i behållaren till gräddfilen (därför köper vi alltid sån där gräddfil med lock).

När vi diskar så tar vi alltid glasen först, med småbarn tas alltid nappflaskor först. Därefter diskas skärbrädor, sedan porslin och sist ut bestick. Kastruller och plåtar tas vid sidan om. Allt sköljs först av i själva diskvattnet för att sedan åter sköljas ur 2-3 gånger i det rena vattnet. Dubbel sköljning gör att själva sköljningsvattnet inte blir fullt av diskmedel.

För att slippa byta ut vattnet utan att köra allt direkt i ett svep, så kommer vi oftast ihåg att torka av sådant som annars lättare fastnar i exempelvis en kastrull eller bara gör diskvattnet allmänt äckligt.

DSC_3675

Regnvatten fungerar alldeles utmärkt att använda som disk- och tvättvatten. Allt handlar om att underhålla tunnorna så att vattnet inte blir dåligt.

Som svar på nästföljande fråga så ja, vi tvättar oss i regnvatten också, vid behov. Bara att värma upp och reglera temperaturen med kallt vatten. På dass har vi tvål och vatten som vi tvättar händerna med och sköljer av i en balja samt en handduk som vi torkar med.

Och ja, det är hygieniskt. Har man som mig, vuxit upp med det här levnadssättet varje sommar (höst, vår och viss vinter) sedan den dagen jag föddes, så kan det inte annat än gå på räls. Vi har aldrig blivit dåliga av att tvätta oss eller av disk från regnvatten. Allt handlar om att vara just hygieniskt lagd och den biten kan vi.

Det går att tvätta kläder därute och vi har både lina uppsatt samt ett ställ för detta. En tvättbräda skulle vara på sin plats och därefter sköljer man noga. Nu tvättar inte vi alls där, utan tar med oss tvätten hem i en tvättpåse. Vi har så mycket tvätt som ni vet och det tar tid, så där är jag hellre bekvämt lagd faktiskt, främst för min onda ryggs skull. Dock tvättade alltid min mamma när vi var där hela somrarna och pappa var hemma på jobb. Hon hade då en tvättbräda som hon gnuggade rent kläderna med i en balja med vatten och tvättmedel. Vi har också tvättmedel och balja vid skyndsamt behov.

Och så var det dass ja. Den där frågan de flesta är alldeles för bekväma med och aldrig skulle ha i sitt enkla hushåll. Nej, det stinker inte skit på vårat utedass. Hur det kommer sig? Jo, när vi eldar ved i kaminen inne i huset så blir där en hel del aska. Detta förvarar vi i en hink och fyller på när den hinken på dass börjar ta slut. Askan häller vi över det utförda behovet och vips så blir det luktfritt.
Flugor på dass? Givetvis. Har vi otur kan getingar ha byggt bo där också, men det får vi väck inom kort.

Svårare än så är det inte. 

2 reaktioner på ”Går det att leva utan rinnande vatten?

  1. Bra tips för en som nyss blivit med torp utan rinnande vatten. Jag är mer av den slöa typsen som endast använder engångsartiklar för att inte krångla till det för mig.. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *