I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Barnmatsrecept, steg 6: gräddig svampsoppa med jordärtskockor, parmesanost, lök och squash (vegetariskt, klämmisar)

DSC_3716

Perfekt och väldigt god krämig svampsoppa till den lilla. Receptet är anpassat från 1 års ålder då det innehåller tillsatt salt, men passar annars från cirka 8 månaders ålder om man utesluter saltet. Svamp kan vara svårsmält, så prova lite i taget först och se hur magen reagerar.

Det går bra att utesluta parmesanost om man så önskar då parmesan innehåller salt. Halten salt är annars inte särskilt stor i förhållande till mängden mat. Tänk även på att osten ska vara pastörisetad. 

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Ingredienser till cirka 5-6 klämmisar á 150 gram:

500 gram jordärtskockor
Vatten
1 msk smör
1 gul lök
200 gram trattkantareller
1 liten squash
1,5 dl grädde
2 dl finriven parmesanost
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull om cirka 3 liter. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Häll i jordärtskockorna i det kokande vattnet, där vatten täcker ungefär och låt sedan puttra på svag värme utan lock i cirka 10 minuter. Skala och hacka löken, låt fräsa på låg värme i smör tills det mjukar. Tärna squashen grovt och häll över till jortärtskockornas kok tillsammans med svampen. Låt puttra på svag värme utan lock i ungefär 10 minuter, max 20 minuter. Koket är färdigt när jordärtskockorna har mjuknat helt. Häll över allt det kokta till en mixer, gärna med hjälp av pastaslev. Tillsätt ungefär 1,5 dl av kokvattnet till mixerbehållaren och mixa sedan allt slätt. Häll bort resterande vatten från kastrullen. Häll över det mixade till kastrullen och tillsätt grädde och finriven parmesanost. Låt puttra på svag värme utan lock i cirka 5 minuter. Salta och peppra efter smak.

Servera genast alternativt häll upp på klämpåsar och låt svalna.

Hoppas ni gillar det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *