RECEPT: lyxig blåbärspaj med mycket blåbär

DSC_3431

Nu ni, ska ni få ett pangrecept som jag gjorde för redan två, tre år sedan, men ännu inte har lagt upp på bloggen, antagligen för att jag inte fick till bilden. Det är en sådan lyxig paj och inte alls det här gamla vanliga smulpajen. Här snackar vi om en redig paj med mycket blåbär! Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Ingredienser till ca 12 bitar:

150 gram smör
4 dl vetemjöl
3,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
750 gram blåbär
5 msk potatismjöl
5 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.

Blanda vetemjöl, 2 dl socker och bakpulver i en bunke, vänd sedan ned det avsvalnade smöret och knåda ihop allt.

Tryck ut pajdegen i en form med avtagbar kant. Tryck även upp på sidorna till ungefär hälften av formen.

Häll alla blåbär i en kastrull tillsammans med vaniljsocker och 1,5 dl socker. Låt koka upp under omrörning så att blåbären delar med sig av vätska. Ställ åt sidan. Vispa ihop vatten och potatismjöl och vänd ned i blåbärskoket. Rör om med vispen tills du får en krämig konsistens.

Häll blåbären i pajformen. Ställ in i mitten av ugnen och låta grädda 30 minuter.

Låt pajen svalna innan servering och ställ sedan in i kylen i minst 30 minuter – så hinner den bli fast och fin inuti utan att blåbären rinner ur pajen vid uppskärning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com