I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Blanda rått ägg i ersättningen 

Nu har jag provat något helt nytt här, mina vänner. Nämligen att blanda ett rått ägg i ersättningen. Alyssa åt upp hela måltiden utan några bekymmer. Så tummen upp för detta!

Tanken är att min dotter ska få i sig extra fett tack vare gulan samt protein som ju är kroppens viktigaste byggstenar.

Hon var förkyld för ett tag sedan och gick då ner i vikt eftersom aptiten tillfälligt blev sämre.

Nu sover Alyssa bra och somnar i bra tid, men för de barn som behöver lite mer mättnadskänsla till natten, tycker jag att detta är väldigt smart att tillföra som näring och mer mättande. Min dotter snuttar gärna nattetid ur trygghetsaspekt, så det är inget mål så för hennes del. Blir ungefär som att dunka i barnet en flaska välling men man ger en betydligt nyttigare variant.

Läs gärna mitt inlägg om att våga vägra välling så får ni reda på varför jag ratar välling.

Tänk på att inte ge detta till barn under sex månader. Barnmatsjättarna påtalar ju att man inte ska ändra om ersättningen och det anser jag att man ska lyssna efter, särskilt om barnet får ersättning istället för bröstmjölk som måltider. För barn från cirka 8 månaders ålder som har blivit introducerade med mat och man har bytt ut några måltider till riktig mat, går detta bra att använda sig av.

Angående salmonella, är risken för detta i Sverige väldigt liten och det är inget jag är orolig för. Jag skulle däremot inte göra detta i utlandet om jag inte hade svenska ägg med mig förstås. Hygien och rena händer vid all typ av matlagning är för mig A och O.

Såhär gör du

Blanda enligt de mått som står på förpackningens anvisningar. Jag har Nan PRO 1 och här värmer man 180 ml vatten och måttar i 6 mått pulver. Jag skakar om flaskan ordenligt. Sedan vispar jag ägget i en liten skål och häller därefter över till flaskan och skakade om ytterligare. Servera genast.

Mer info om ägg och dess innehåll 

Ägg är supernyttigt och innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg.

Ett ägg innehåller 12,3 % protein varav merparten finns i vitan. Även gulan är rik på protein. Ett normalstort ägg innehåller ungefär 7 gram protein.

Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 10 och 15 procent av den energin man använder kommer från protein.

Extra näring är mycket viktigt för alla som har lågt energibehov, som exempelvis barn. Därför är ägg ett mycket bra komplement att näringsberika maten med.

Ägg innehåller inte bara protein utan även vitaminer och mineraler. Läs gärna mer om det hos Matkalkyl.

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

2 reaktioner på ”Blanda rått ägg i ersättningen 

    1. Jag har varit inne på den bloggen redan, om än ett tag sen. Inlägget är skrivet för 7,5 år sen dessutom… Finns tränings- och kostexperter som säger tvärtemot. Så, det råder delade meningar där och jag tillhör den gruppen som är för råa ägg.

      Hygien och rena händer är A och O här hemma. Sen skulle jag inte köpa annat än svenska ägg heller. Ägg utanför norden aktar jag mig för då ex risk för salmonella är större utomlands mot här.

      Finns andra livsmedel man har råa ägg i utan att de tillagas i ugn eller liknande. Ta exempelvis majonnäs som man gör på råa äggulor. Jag gör min egna majonnäs istället för att köpa den processade varianten.

      Tack för länken dock och att du är uppmärksam! Alltid bra att vara kritisk lagd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *