Det är så himla enkelt att göra sin egna saltgurka och på så sätt slippa massa onödiga tillsatser, tar kanske 5 minuter bara! Sen kan man ju smaksätta den med exempelvis hackad gul lök och chilistrimlor, det har jag gjort förut och det tyckte Simo mycket om. Man kan ha saltgurkan som tillbehör vid sidan om måltiden, eller på mackan. Dessutom använder jag min saltgurka i min hemmagjorda hamburgerdressing, blir så fräscht! Hållbarheten på saltgurkan är flera månader, då saltlagen fungerar konserverande. Och då ska den givetvis stå i kylen.
Ingredienser:
0,5 liter kallt vatten
0,5 dl salt
0,5 kilo Västeråsgurka
Gör såhär:
Häll upp vatten i en större glasburk som täcker cirka 1 liter. Häll ned saltet och rör om tills saltet löst sig. Tvätta gurkorna och skär bort sidokanterna på dessa. Skiva resten i cirka 5 mm breda skivor. Lägg ner skivorna i saltlagen och låt stå i kylen i minst ett dygn.
Låt det väl smaka!
En reaktion på ”RECEPT: hemmagjord klassisk (inlagd) saltgurka på burk”