I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Recept på supernyttigt järnberikat grötpulver med bra fetter

image

Nu har jag återigen komponerat ihop ett grötpulver som Alyssa åt utav med glädje. Perfekt att ha med detta pulver på resan. Om man vill ha med rapsolja till grötfixet, så kan man köpa till sig en liten flaska att ha med sig rapsolja i. Det finns såna små flaskor på vissa mataffärer, så är det bara att refilla i den  vid behov.

Gröten passar perfekt att ha till antingen frukost, mellanmål eller kvällsmål. Vi varierar lite i vårt hushåll.

Det här grötpulvret innehåller nötter så uteslut sådant om det finns allvarliga nötallergiker i familjen.

Både gluten och nötter ska numera introduceras tidigt i kosten så från 6 månader är denna gröt okej för barnet att äta.

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Ingredienser till cirka 5 dl grötpulver:

3 dl havregryn
1 dl osaltade valnötter
0,5 dl boveteflingor
4 skivor paltbröd
2 tsk röd quinoa
2 tsk torkade nyponskal

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser till små små smulor, gärna i en mixer. Skaka om några gånger, rör eventuellt om med en lång sked, mixa igen. Lägg grötpulvret i en glasburk med tätt lock. Håller flera månader i ett mörkt skafferi.

För tillagning, brukar jag ögonmåtta lite beroende på hur stor portion barnet vill ha. Man kan efter mikron eller kok tillsätta extra vatten eller grötpulver om det är så.

Den här varianten vill jag gärna ha fluffig gröt på så då tar jag ungefär 1,75 dl vatten som jag blandar ut med cirka 0,75 dl grötpulver. Detta värmer jag på i 40 sekunder i mikron, tar ut blandar om, för att sedan köra 20 sekunder till i mikron. Blanda sedan ned cirka 3 droppar rapsolja.

Annars går det bra att koka upp vatten och grötpulver i en kastrull och låta puttra under omrörning på låg värme i ungefär 2-3 minuter.

Man får måtta lite här hur man vill ha konsistensen. Vissa barn gillar det mer löst, andra vill ha mer fast konsistens.

Jag brukar smaksätta gröten med ett par matskedar fruktpuréer såsom katrinplommonpuré, aprikospuré, äppelpuré eller päronpuré.

image

Dottern gav tummen upp för denna gröt!

image

Här har jag i katrinplommonpuré som jag har gjort själv. Har man del i kylskåp eller i små tärningar i frysen, så är dessa utmärkta att kyla ned gröten med då gröten är så varm när den kommer ut från mikron eller precis har kokats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *