Idag gjorde jag en riktigt nyttig variant på köttfärssås. Barn (och även vissa vuxna), ratar gärna grönsaker vid matbordet och det tycker jag är så synd. Många vet inte riktigt hur de ska få i sin familj mer grönsaker men knepen är enklare än vad man tror. Det man inte vet om, mår man inte dåligt av 😉
TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.
Ingredienser:
500 gram kalvfärs
1 stor gul lök, hackad
1 stor morot, skalad och grovriven
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 gul paprika, urkärnad och tärnad
10 cm squash
ca 50 gram vitkål
400 gram tomatkross
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
lite oregano
Salt och peppar
Gör såhär:
Som ni ser på bilderna ovan, hällde jag först i riven morot och riven squash i mixern tillsammans med tärnad gul och röd paprika, strimlad vitkål och hackad gul lök. Jag fyllde på med tomatkross och vatten (hällde det i tetran till tomatkrosset för att få ut all tomat å sen in i mixern) och färsk basilika, lite torkad oregano samt svartpeppar. Sedan mixade jag ihop alltsammans till en slät sås.
Därefter fräste jag kalvfärsen och tillsatte den mixade tomatsåsen, rörde om, tillsatte tomatpuré och lät sedan såsen puttra på låg värme under lock tills spaghettin var färdig. Smakade av såsen med salt innan servering – och ifall det behövdes mer kryddor.
Ser ni att det är några grönsaker i köttfärssåsen? Det ser inte jag heller. 🙂
– En köttfärssås är ju grunden för lasagne, så kör även samma tänk här.
Dessutom kan man ju ha i bönor och annat som man mixar tillsammans med tomatkross.
Man kan även blanda blomkål och potatis som man gör potatismos av. Dessutom är det väldigt poppis med blomkålsris.
Tipsa gärna du också!