I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Bjuder du andras barn på mat/mellanmål?

Idag tog Zacharias med sig två vänner hem efter skolan och snart ställde jag mig å stekte 55 plättar som jag överraskade killarna med tillsammans med hemmagjord blåbärssylt. De blev jätteglada och tyckte det var så gott. Bra med mellanmål mitt på dagen för barn som växer och så kul att bjuda barnens vänner på gott.

Jag har ofta tänkt på det, men inte tagit upp det här i bloggen. Hur gör ni där hemma? Bjuder ni era barns vänner på mellanmål eller middag när de ändå är hemma hos er? Eller får barnens vänner sitta inne på rummet och vänta under middagen?

När jag växte upp så bjöd alltid min mamma på mat om jag eller mina bröder hade vänner över. Likaså de flesta av våra vänners föräldrar. Förutom en i mitt fall. Bröderna kan jag inte tala för. Men så har jag märkt nu att det är många barn som verkar få gå ut på gården eller sitta på rummet och vänta om deras vän äter middag hemma. För mig är det inte logiskt.

Jag ringer alltid föräldrarna och kollar innan vi bjuder på mat här, mellanmål brukar jag däremot inte ringa om såvida det inte är små barn det rör sig om, man vet ju inte med allergier alla gånger eller om barnens föräldrar kanske ska iväg någonstans där de har planer att äta middag. Hos oss vill vi inte låta barnen gå hem med tomma magar i alla fall. Godis bjussar jag inte på i veckorna men plättar med hemmagjord sylt (mindre socker i) har jag inget emot att bjuda på, likväl som annat gott man kan ha till mellanmål såsom frukt, mackor, smoothies och så vidare.

Jag kan förstå om man inte har råd, somliga har inte det och det är jag väl medveten om så det behövs inga huggas något om det. Vi hade inte heller det så bra ställt, men mina föräldrar kunde bjuda ändå. Jag tror det är lite hur man prioriterar och är uppvuxen med.

Jag vet en del föräldrar som säger att de har det så knapert ställt men likförbannat kan de köpa tobak och snus samt alkohol. Då prioriterar man ju fel, enligt mitt tycke. Likväl vet jag föräldrar som har det riktigt bra ställt men inte verkar vilja bjuda på mellanmål, lunch eller middag. Jag förstår inte riktigt det fenomenet.

Det här inlägget skrivs inte för att svartmåla någon utan det är som sagt bara en tanke jag har haft i många år och inte riktigt vetat om jag ska publicera på bloggen eller ej, då somliga tyvärr kommer att ta åt sig. Och nej, jag tror inte att jag är bättre än er alla, även jag har mina brister – så är det sagt!

Berätta gärna vad du tycker och hur ni gör i ert hushåll.

 

TIPS: Om man vill komma ner i pris och spara mer pengar, så har jag vääääääldigt många tips här.

image

Plättfix på G.

image

Uppdukat till grabbarna.

image

Joshuas tallrik (han åt fler sen).

image

Självklart fick Alyssa också plättar med sylt efter att hon vaknat upp från sin middagslur.

39 reaktioner på ”Bjuder du andras barn på mat/mellanmål?

 1. Äter vi mellis så går alla som är i vårt hem mellis, äter vi middag så bjuder jag på middag osv. Det är en självklarhet för mig!

 2. För mig är det en självklarhet att bjuda på mellanmål och/eller middag om Lucas kompisar kommer hit. Och samma sak händer när Lucas går hem till kompisar. Dom är ett gäng killar som leker så vi behöver inte ringa eller så utan det är en självklarhet för oss föräldrar.
  Jadu hur kan man säga att man inte ha råd att bjuda på lite mat när man röker/snusar!? Det begriper jag inte!

  1. Då gör ni precis som vi hade det när vi var små. Kunde hänga hemma hos en kompis hela dagen å självklart fick vi käk där. Har hört såna rysare att barn stannat hela dagar hos vänner men inte fått någon mat eller mellanmål alls! Sånt blir jag väldigt arg på. Och de där som säger att de knappt har råd med mat men det går bra att röka å kröka, grr!

 3. Jo jag brukar låta kompisar äta mellis och middag men……när det varje dag kommer hem 4-5 kompisar som vill ha mellis så får man säga nej ibland. Roligt när kompisarna tycker vi har så gott mellis men det blir dyrt i längden med 4-5 extra barn varje dag.

 4. Mina är så små än så har bara haft kompis med hem från fsk nån gång men jag tycker det är självklart att dom också får mellis när mina får :) Även sen när dom blir större! Middag bjuder jag också på om någon kompis till barnen är här. Tycker de känns konstigt att ett barn får sitta på rummet medan man äter. Satt ofta själv på kompisars rum å väntade när ja va liten å kpmpisar väntade också på mitt rum när ja åt men ja tycker de känns fel. :)

 5. Underbart!
  Tycker det ät självklart att bjuda. De är ju mina barns vänner. Hade mina kompisar vart över bjuder jag ju dem på fika eller middag. Varför göra skillnad på någon annans barn???

 6. Självklart får alla äta som är på besök.

  Har aldrig hört talas om att någon låter barnet som är på besök vänta i ett annat rum, låter ju inte så trevligt.

  Nej, hos oss är alla välkomna att vara med. Jag blir glad när barnen vill ta hem sina vänner till oss, att de vill vara i vårt hem. Förhoppningsvis kan det då bli en plats där de vill hänga även när de blir större. Ser fram emot filmkvällar och annat där barnen är här istället för att springa ute på stan…

 7. Tycker det är helt befängt att man INTE ska bjuda på mat, liksom exempelvis plättar/pannkakor – hur dyrt är det liksom… Har varit med om det när jag var mindre och hälsade på en vän, blev utan. Mamma blev så arg!

  1. Jag brukar köra ugnspannkaka när de sitter 8 hungriga ungar vid bordet. Ett tips bara. Jag har sällan tid att steka pannkakor till alla barnen och deras vänner.

   1. Jo förresten, äggröra med typ morotsriv och lökhack, kanske lite tomat i också, gillar mina barn att få som en del av frukost eller mellanmål. Väldigt poppis här!

 8. Min kille är inte så stor än (två) så oftast är föräldrarna med och har med mellanmål till sina, men när han är äldre så är det självklart för mig att bjuda. Jag var allergisk som barn och fick därför oftast sitta på rum och vänta. Jag förstår väl delvis i efterhand att det var många föräldrar som inte vågade ge mig något men det förstod jag ju inte då.

 9. Vi bjuder på mellan utan att fråga om barnen har kompisar, middag brukar jag kolla med föräldrarna om det är ok

 10. Jag ser det med som en självklarhet att bjuda, och jag kollar alltid med föräldrarna först.
  Jag tror inte mina barn varit hos en vän nån gång och inte fått mat heller.

 11. Vi har värsta fritidsgården här hemma, sällan färre än 8-9 barn (varav 4 egna 7, 12,12,13 år) varje dag på fika. Jag bakar det mesta själv så det blir inte så dyrt, hellre att de hänger här än att man inte vet var de är. Det blir nog värre när de blir större….. jag vet en ”bekants bekant” som till slut fick köpa ett litet extra kylskåp som han fyllde en gång i veckan med lite billigare juice, ost, och annat eftersom tonåringarna rensade kylen på hans dyyyyyra juice, mozarella och annat gottigt. När det tog slut i barnens kyl….ja då var det slut och fylldes inte på förrens veckan därpå.

 12. Jag påminns om min barndom av ditt inlägg, hemma hos oss var det nästan alltid en extra och oftast två eller tre vid middagsbordet. Min son är inte så gammal än men när det kommer lär jag göra precis som min mamma och bjuda allihopa, även om vår ekonomi inte alls är jättebra och vi lever inte i en stor villa med städhjälp och diverse saker men hos oss kommer det vara en självklarhet att bjuda dem på middag, man kan komma rätt billigt undan med bra mat 😉

 13. Hej. Jag tar emot alla tips! Vi har tre barn, de två äldsta och deras vänner äter stora portioner och tar gärna om. Ibland har maten inte räckt till oss vuxna trots att vi gör rejält och ställer fram knäckebröd och smör på bordet. Nu har vi bestämt att är där flera vänner till samma barn hemma så får de vänta på rummet. Är där ett barn får de äta. Ibland fler om inte de andra har kompisar inne. Rörigt blir det. Dyrt också. Det kostar att ha tre hungriga barn ändå.
  Sommaren är bra för då tänder vi grillen och slänger på korv till ungarna. Ibland på pinne för vi kan inte bjussa på 15 korvbröd varenda gång.
  Det som stör mig är att några barn äter mycket hos oss, men våra barn får inte ens frukt i deras hus. Jag skickar tom med mellanmål till vissa. Är inte det sorgligt?

  1. Jo, det är verkligen sorgligt att de låter barnen sitta hungriga på deras rum å att du ska behöva skicka med mellanmål dit – när deras barn äter hos er?!

   Korv med pinnbröd är ju en hit, billigt också (pinnbröd istället för korvbröd). Fruktsallad är väldigt gott till mellanmål. Något som är billigt att göra storkok på, är korv stroganoff – som de flesta barn gillar. Även lasagne, om man köpt färs för bra pris. Pannkakor är ju riktigt billigt att göra det också, men kan ta sin lilla tid om det är många barn.

 14. För mig är det en självklarhet att bjuda barnens kompisar på mat om vi äter när de är här. Är också uppväxt med att mina föräldrar bjudit alla barnen på mat trots knapert ekonomi. Hade vissa kompisar man inte fick mat hos då brukade jag gå hem när jag visste att det var mat på gång för jag kände mig så dum och ivägen. Så vill jag inte ha det hos oss. Här är alla välkomna och vi fixar så där är mat till alla även om alla kanske inte äter samma mat.

 15. Vi bjuder alla som kommer o befinner sig under vårt tak när det är tid för mat, en självklarhet i min familj.

 16. O jag är precis tvärt emot. Inte så jag ALDRIG bjuder men väldigt sällan. Kan jag planera lekandet så gör jag det mellan måltiderna.
  Tycker inte om att ha andra ungar vid bordet. Det kladdas. Det gnälls på än det ena och än det andra. De tar upp vad de inte äter upp. MM.
  Måltiderna är VÅRA, det är då vi i familjen umgås. Jag får veta hur barnens dag har varit. Vad som hänt. Vi förbereder och planerar kvällen el resten av dagen ev morgondagen. Vi tar det lite lugnt mitt i dagen. Ett anings hål. Fullt fokus på OSS.
  Dessutom planerar jag maten en vecka framåt och ganska precis så det täcker vad vi äter och några lunchlådor till jobb. Matkostnaden är tillräckligt dyr.
  Jag är inte heller så road över att mina/våra barn äter hos kompisar. Jag vill veta vad och när mina barn har ätit under dagen. Bra el dåligt och då har jag lättare för att ha koll på humöret på dem oxå.
  Tycker det måste finnas rum för olika tänk. Inte så man med automatik är sämre för att man inte bjuder in alla. Den som vill får klart göra det men med en viss förståelse för att alla inte vill och inte bara för att de inte har råd.

  1. Oj, mat som är en sådan gemenskap oavsett kultur.

   Vad tråkigt att du inte kan ta kritik från barn, man kan ju inte begära att alla ska gilla allt. Det är väl bättre att de nämner vad de äter istället för att äta något de absolut inte gillar?

   Tycker mer att det är du som gnäller och barn har väl alltid kladdat eller är dina barn perfekta icke-kladdare? 😉 Då ska du se min dotter!

   Väldigt tråkigt att barn inte är välkomna runt ditt matbord.

  2. Jag håller med. Här planerar vi maten så den räcker till oss. Det är inte alltid mina barn får äta hos kompisar eftersom det då blir mat över som får slängas. Mellis är en sak men middag hör familjen till. Det är inte synd om barn som får vänta medan kompisen äter middag. Dom ska väl själva hem och äta middag… Och att bli sur för att nån inte bjudit på middag!? Det är väl ändå föräldrar som ska se till att deras barn får mat. Varför är det för jäkligt att folk röker eller snusar eller dricker alkohol (om det är måttligt förstås) ska folk ge upp sina egna nöjen för att bjuda andras barn på mat!? Men kom igen.

   1. Varför slänger ni eller dom maten? Riktigt onödigt svinn ju? Seriöst, om ditt barn är iväg en heldag med en annan familj, skickar du då med matlådor? Tänker du samma lika när du har barnvakt? Självklart tycker jag det är värre att man väljer att röka framför att ge sina barn mat. Detta gäller de som gnäller över att de har det så dåligt ställt och säger att de knappt har råd att ge sina barn mat, men ändå ”har råd med röka å kröka” – men det antar jag att du grovt missade i mitt inlägg, trots att det står tydligt skrivet… Misstänker grovt att du är ett troll. Och varför är det inte synd om barn som får gå hungriga? Du vinner härmed priset som årets sämsta medmänniska!

    1. Haha jag läste nog fel då om att ge sina egna barn mat och att röka och kröka. Trodde det var andras barn det gällde. Jag tänkte nog mest på kommentarerna. Du läste nog inte vad jag skrev så noga heller. Det är inte synd om barn som får sitta och vänta eftersom dom ska hem och äta middag. Det är synd om barn som får gå hungriga och inte får mat hemma. Jag pratade om middag. Om mina barn är iväg en heldag hos en kompis är dom välkomna hem och äta lunch och mellis hemma om dom inte blir bjudna. Jag tar inte för givet att dom ska bli bjudna. Lunch och mellis kan det bjudas på men oftast har barnens kompisar redan ätit eller så har dom en tid när dom ska vara hemma för att äta lunch. Jag ser gärna att barnen kommer hem till lunch eftersom jag bryr mig om dom och vill veta att dom mår bra. Vill inte att dom springer vind för våg… Folk får bjuda på mat hur mycket dom vill men att begära att andra ska göra lika dant tycker jag inte är så klokt. Man kan ju inte hjälpa att någon annan bjuder på mat. By the way inte så seriöst att kalla någon för troll eller sämsta medmänniska bara för att man tycker olika…

     1. Man kan ju inte hjälpa att andra bjuder på mat, sa snålisen. I rest my case here. Troll kallade jag dig, då din mejladress inte stämmer, men tack för ip-adressen! Och sämst medmänniska skrev jag utifrån min alldeles egna åsikt som du inte verkar respektera för fem öre. Jag tycker så om folk som låter barn gå hungriga. Capish?

 17. Förresten så står det så här i ditt inlägg:

  Jag vet en del föräldrar som säger att de har det så knapert ställt men likförbannat kan de köpa tobak och snus samt alkohol. Då prioriterar man ju fel, enligt mitt tycke.

  Inget om att dom inte har råd att köpa mat till sina egna barn. Så det var visst inte jag som missade grovt vad det stod i ditt inlägg…

  1. Ja, jag vet exakt vad det stod, men tack för att du direktciterade det hela. Vad var det du inte förstod med den meningen? De har det så knapert ställt, men har minsann råd att köpa tobak å alkohol? Då prioriterar man ju riktigt skevt… Är det så du gör, kanske? Bara en undran, inget påstående.

 18. Här kommer ett till:

  Och nej, jag tror inte att jag är bättre än er alla, även jag har mina brister – så är det sagt!

  Men ändå kallar du mig snålisen för att jag tycker det är upp till föräldrar att ge sina egna barn mat. Hahaha ja du… Tror jag lägger ner nu.

 19. Du kör medvetet på stilen att låta barnen gå hungriga. Har inte ens nämnt att någon skulle vara bättre än den andra… Komiskt dock att du väljer att besvara en fråga å inte de andra… Lika bra att du lägger ner faktiskt, som du själv skrev. Snålis är man definitivt, om man inte bjuder.

  Punkt. På. Det.

 20. Jag tycker att det är riktigt otrevligt att låta andra vänta eller titta på medan man äter. Här får den som är här när det är dags för mat också äta, vare sig det är ett barn eller en vuxen.
  När jag var liten var de flesta föräldrar väldigt noga med att även barnens kompisar var välkomna vid matbordet. Vi var tre stycken som umgicks flitigt nästan varje dag, och då en av oss hade allergier så såg våra familjer till att alltid ha speciellt fika hemma i frysen så att inte den med allergi skulle behöva vara utan om det vankades fika.
  Däremot fick vi sällan äta eller fika hos den allergiska kompisen. Vi fick sitta på rummet, eller sitta med vid bordet och titta på medan de andra åt.
  Familjen hade det heller inte dåligt ställt då de köpte dyra prylar jämt åt både sig själva och barnen. Så man kan ju fråga sig varför det inte var möjligt att bjuda två återkommande kompisar på lite mat eller en kaka/macka ibland.

 21. Tycker det är helt sjukt, och oartigt. Hade man låtit en vuxen person som var på besök sitta och vänta medans resten åt? Nej inte direkt.

  1. Det har jag nog aldrig varit med om, tror jag. Om de inre ätit innan förstås. Är inte uppvuxen i en sådan kultur att man inte bjuder sina gäster på mat…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *