Den här rätten komponerade jag ihop under veckan och tyckte att d2t blev riktigt bra! Det är en väldigt lättlagad maträtt som inte är särskilt svårt att förbereda för att sedan laga sig självt i ugnen.
Ingredienser till cirka 6 portioner:
1 kilo fläskytterfilé
1 kilo potatis
2 gula lökar
10 vitlöksklyftor
1 broccoli, buketterna
3 dl grovriven ost
6 dl grädde
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Tillbehör: sallad
Gör såhär:
Ställ ugnen på 200 grader. Ansa köttet om det behövs, torka av det. Skär köttet i cirka 1,5 cm breda medaljonger. Lägg i en ugnssäker form.
Skala all potatis och skiva i ungefär 3 millimeter tjocka skivor. Lägg i ugnsformen med köttet.
Skala de gula lökarna och skiva dem tunt. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt lök i ugnsformen. Ansa broccolin och skär i medelstora buketter.
Använd ej stammen men spara gärna till en framtida gryta.
Grovriv osten och ha ner i ugnsformen. Salta och krydda med peppar. Blanda om allt i formen så att potatisen varvar köttet så att det finns potatis både över och under köttmedaljongerna.
Häll på all grädde. Det ska inte täcka upp helt utan bara cirka 75 % av ingredienserna i ugnsformen.
Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ungefär 70 minuter. Kolla till formen när 45 minuter har gått och därefter cirka var tionde minut. När potatisen har mjuknat helt och det hela är gräddigt och inte rinnigt så är det klart.
Servera en sallad till som du gör under tiden ugnsformen bakar i ugnen.
Smaklig måltid!