I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: köttig krämig gratäng med broccoli och vitlök

köttgratäng2

Den här rätten komponerade jag ihop under veckan och tyckte att d2t blev riktigt bra! Det är en väldigt lättlagad maträtt som inte är särskilt svårt att förbereda för att sedan laga sig självt i ugnen.

Ingredienser till cirka 6 portioner:

1 kilo fläskytterfilé
1 kilo potatis
2 gula lökar
10 vitlöksklyftor
1 broccoli, buketterna
3 dl grovriven ost
6 dl grädde
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Tillbehör: sallad

Gör såhär:

Ställ ugnen på 200 grader. Ansa köttet om det behövs, torka av det. Skär köttet i cirka 1,5 cm breda medaljonger. Lägg i en ugnssäker form.

Skala all potatis och skiva i ungefär 3 millimeter tjocka skivor. Lägg i ugnsformen med köttet.

Skala de gula lökarna och skiva dem tunt. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt lök i ugnsformen. Ansa broccolin och skär i medelstora buketter.

Använd ej stammen men spara gärna till en framtida gryta.

Grovriv osten och ha ner i ugnsformen. Salta och krydda med peppar. Blanda om allt i formen så att potatisen varvar köttet så att det finns potatis både över och under köttmedaljongerna.

Häll på all grädde. Det ska inte täcka upp helt utan bara cirka 75 % av ingredienserna i ugnsformen.

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ungefär 70 minuter. Kolla till formen när 45 minuter har gått och därefter cirka var tionde minut. När potatisen har mjuknat helt och det hela är gräddigt och inte rinnigt så är det klart.

Servera en sallad till som du gör under tiden ugnsformen bakar i ugnen.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *