I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: pulled pork american style med hemmagjord salsasås och tillbehör

DSC_0358

DSC_0384

Hallåååå fina ni! Idag kommer ett riktigt pangrecept som jag bara måste dela med mig utav och absolut tycker att ni ska prova på inom en väldigt snar framtid; pulled pork! Den må ta lång tid att tillaga, men den lagar sig ju mer eller mindre självt där i ugnen! Och det är sååå fantastiskt gott!

Det här är en maträtt man kan variera i all dess oändlighet, bara fantasin som sätter stopp!

Pulled pork är en amerikansk maträtt som påminner ganska mycket om vår svenska nationalrätt om fredagar, nämligen tacos. Skillnaden är förstås köttet och dess tillagning, men också att man i pulled pork äter det med bröd, ungefär som en fralla eller en baguette. Ungefär som en hamburgare liksom. Vanliga tillbehör till pulled pork är majskorn, hackad rödlök, salsasås och gräddfil. Det är med andra ord mycket likt på sättet vi svenskar äter tacos, men ändå en skillnad på några plan.

Receptet gäller egentligen fläskkarré, men jag fuskade lite då jag hade en picnicbog här hemma för en gångs skull – och det blev finemang det också! Det går även riktigt bra att tillaga med skinkstek.

Och så har jag mer sås än vad andra har – och det är för att jag tycker att det ska vara mycket kladd med sås. Och på tal om såsen så blandar jag ihop min egna variant. Jag brukar blanda med hickory-sås, tjockare grillolja, bbq-sås samt grillsås med kakao och chili. Man får blanda utifrån smak, om man önskar det med mer styrka eller rökigare taste. Självklart går det bra att bara ta en enda flaska av exempelvis hickory-sås, men jag tycker det blir godare att blanda samt att det inte ska bli för sött.

Jag gör även min egna salsasås. OBS! Tänk på att ju mindre chilin är, desto starkare är den, så ta en större variant och smaka av innan du har i hela 😉 SJÄLVKLART går det bra att fuska med färdigköpt chilisås för den som önskar.

Ingredienser för 6-8 portioner:

1,5 kg fläskkarré/skinkstek/picnicbog, benfri på bit
Salt och peppar
2 gula lökar
10 vitlöksklyftor (1 hel vitlök)
500 ml bbq-sås

Ingredienser hot-hot salsasås

400 gram tomatkross
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 röd chilifrukt , hackad
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk smör
1 msk mjöl
Salt och peppar

Tillbehör:

10-14 frallor (eller hamburgerbröd)
1 stor rödlök, strimlad
Salsasås (receptet nämns i detta inlägg)
350 gram majskorn
3 dl gräddfil
Strimlad sallat till den som önskar, men inget måste

Gör såhär:

Ställ ugnen på 125 grader. Gnid in köttbiten med salt och peppar och lägg det i en gryta med tillhörande lock. Skala gul lök och klyfta. Skala vitlöksklyftorna. Lägg all lök runtom köttet.

Blanda bbq-såsen och häll över köttbiten så att det täcker. Sätt på locket och ställ in köttbiten längre ned i ugnen och låt stå i 5 timmar tills köttet är riktigt mört.

När det återstår cirka 10 minuter kvar av ugnsbaket, gör då salsasåsen. Skala och hacka lök och chili, krossa i vitlöksklyftan, kärna ur och tärna paprikan och lägg i en mixer tillsammans med tomatkross och mixa tills såsen blir slät. Smält smöret i en kastrull och vispa ned mjöl så att det blir en redning. Häll över den mixade såsen till kastrullen och vispa om. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram tillbehören. Skala och finhacka rödlöken.

När köttet är färdigt, dela isär köttbiten längs fibrerna med en gaffel så att det faller isär och blandas med såsen i grytan.

Pulled pork är nu helt färdig. Dela bröden och fyll dem med kött i sås och tillbehör.

Smaklig måltid!

DSC_0405

Det går även alldeles utmärkt att servera i tortillabröd :-)

 

En reaktion på ”RECEPT: pulled pork american style med hemmagjord salsasås och tillbehör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *