I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: gräddig köttbullesås på klassiska köttbullar med örtkryddor

image

Fantastiskt god maträtt som verkligen inte tar lång tid. Som max 30 minuter tills allt är klart. Passar både till vardags som fest.

Jag tyckte själv att det här var en himla god maträtt, faktiskt den bästa köttbullesåsen jag någonsin har gjort! Och så simpel ändå. Simo sa också att det här nog måste ha varit den allra bästa jag har tillagat 😀

Köttbullarna är varken brända eller ojämnt stekta, detta för att jag ugnsbakar dem. De blir på så sätt även mycket saftigare!

Det går bra att byta ut blandfärsen mot nötfärs, men personligen tycker jag att köttbullarna blir mer saftiga när gris finns inblandat och mer torrt på bara nötfärs.

Receptet ger ungefär 4 portioner.

Ingredienser till köttbullar:

500 gram blandfärs
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 näve färska basilikablad, hackade
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja

Ingredienser till gräddig tomatsås:

1 tsk smör
1 gul lök
2 vitlökslyftor
400 gram tomatkross
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 morot
1 näve färsk basilika
1 tsk torkad oregano
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:

Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop köttbullesmeten (allt utom oljan) och forma köttbullarna till normalstora och lägg på en ugnsplåt. Ringla över lite olja. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ungefär 15 minuter.

Gör under tiden såsen. Skala och hacka den gula löken. Börja med att värma en stekpanna med smör och fräs smöret på medelvärme tills det mjuknat. Krossa i vitlöksklyftorna och rör om. Häll över till en kastrull som tar ungefär 2 liter.

Häll över tomatkross och tomatpuré till kastrullen. Häll i ungefär 1 dl vatten i tetran/burken till tomatkrossen och skaka runt och häll sedan ner i kastrullen. Tillsätt grädden. Skala moroten och tärna smått. Slå igång plattan, låt såsen koka upp och sedan puttra på låg värme i 10 minuter.

Ta ut köttbullarna från ugnen och lägg i dem i såsen. Krydda såsen med färskhackad basilika, strö ner oreganon. Smaka av med salt och peppar.

Servera köttbullesåsen tillsammans kokt pasta eller ris alternativt zuccinipasta.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *