I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Livsmedel man bör undvika i barnmat

I det här inlägget berättar jag om livsmedel man bör undvika när det gäller barnmat – i synnerhet för barn under ett års ålder, men även för både äldre barn och vuxna.

Grön eller skadad potatis innehåller solanin, ett ämne som kan ge magont, kräkningar och diarré. Både vuxna och barn bör därför undvika grön eller skadad potatis. Det finns också lite solanin i oskadad potatis, mest strax under skalet. Skala därför potatis, även färskpotatis, innan den ges till barn under ett år.

Kanel och kumarin kan vara giftigt i längden. Därför ska man vara försiktig med mängderna. Här finns en bra läsvärd länk om kanel, där gränsvården på ålder och vikt finns med.

Nitrathaltiga grönsaker ska man inte ge barn under ett år då de innehåller nitrat som kroppen omvandlar till skadlig nitrit. Nitrat kan även försämra blodets syreupptagningsförmåga.

Lista på nitrathaltiga grönsaker:

  • sallat
  • ruccola
  • mangold
  • spenat
  • blekselleri
  • rädisa
  • kinakål
  • rödbeta
  • rova
  • fänkål – bör enligt Livsmedelsverket inte förtäras av barn under fyra års ålder

När det kommer till allergier, överförs inte en särskild allergi per automatik till barnet. Med det menar jag att om du som förälder är allergisk mot exempelvis nötter och ditt barn visar allergiska symptom, så behöver det inte betyda att barnet är allergisk mot just nötter. Det är genen för allergi det handlar om, att utveckla allergi, som är den genetiskt betingande faktorn.

Det är bra att introducera livsmedel tidigt, gärna i kombination om man ammar eller ger ersättningsmjölk. Tidigast att introducera smaker från fyra månaders ålder. Förut pratade man om att vänta med att introducera gluten, vilken nya röner visar att det ska man introducera i tidigt stadie. Som ett exempel så är äggvitan mer allergiframkallande än gulan, därför kan det vara en god idé att introducera gulan först.

När det kommer till arsenik i ris, bör man inte äta ris så ofta per vecka. Läs gärna länken jag bifogar där det finns mer info samt desto fler källor.

Light-produkter är ingen hit någonstans. Dessa innehåller oftast konstgjorda sötningsmedel som inte är bra för kroppen utan kan utvecklas att bli som ett nervgift. Aspartam (E 951) är ett nervgift ofta förekommande i light-produkter.

Små barn behöver extra fett och energirik mat.

Tonfisk på burk innehåller ofta tungmetaller, däribland kvicksilver. Därför är det viktigt att välja rätt märke. Dessutom är tonfisk på burk ofta väldigt saltad. Tonfisk är ändå rikt på protein, vilket är kroppens viktigaste byggstenar. Tonfisk innehåller även kalium, som är vätskereglerande, D-vitamin och selen, som stärker immunförsvaret. Läs gärna mer om tonfisk här med tillhörande länkar.

Annan mat som många är allergiska emot, är röd mat, det vill säga röda bär, nypon, apelsiner och nötter. Jordgubbar är också ett livsmedel som många barn är överkänsliga mot. Istället för att ge det, är det bra om man börjar med andra sorter först, exempelvis röda vinbär eller hallon. Även tomat och röd paprika, är många allergiska mot, så det ska man vänja barnet med successivt och därför prova sig fram vad barnet kan hantera.

Honung skall inte ges till barn under ett år då det kan innehålla sporer av botulinumbakterien. Bakterierna kan i tarmarna producera nervgift.

Korv är ett livsmedel som ofta innehåller mycket salt, undvik det före ett års ålder. Dessutom innehåller korv oftast nitrit. Även slantad korv kan barn sätta i halsen.

Man bör inte använda salt i barnmaten, inte under barnets första år. Detta för att njurarna inte är tillräckligt utvecklade och kan då ta skada av saltet.

Tillsatt socker ska undvikas helt i barnmat. Främst för att skydda tänderna, men också för att det kan sabba aptiten för vanlig mat när barnet vänjer sig vid söta smaker.

Rabarber innehåller oxalsyra som kan hämma upptaget av kalcium.

Mjölkprodukter innehåller kalcium, vilket hämmar järnupptaget – och barnet bör få i sig 8 mg järn per dag. Därför är det bra att undvika större mängder mjölkprodukter under barnets första år. Mjölk som måltidsdryck rekommenderas från ett års ålder.

I kakao finns oxalsyra och andra uppiggande ämnen som inte är bra för barn.

Nötter sägs vara allergiframkallande, men nya röner säger att man ska börja med det tidigt i barnets kost. Krossa dock nötterna eller hacka dem i små bitar. Detta för att de är lätta att sätta i halsen.

Mandel och olika frön kan innehålla mögeltoxiner och bör därför undvikas, men det är inget måste.

Konserverade produkter bör man undvika främst för att de ofta innehåller salt och socker. Man bör även undvika konserverade produkter i stålburkar då dessa innehåller ett ämne som heter bisfenol. Ämnet kommer från den plastlack som täcker insidan på burkarna och som läcker ut i maten. Bisfenol påverkar samma vävnader som östrogen. Förutom fortplantningsorganen påverkas även hjärtat och hjärnan när den utvecklas. Ska man köpa konserverad mat, är det bättre att köpa de på tetra.

Svamp kan vara svårsmält, därför ska man helst undvika det eller ge endast i mindre mängder. I svamp finns även tungmetaller lagrade från jorden.

Bönor kan även vara svårsmälta för barnets mage. Även om bönor är nyttiga livsmedel, bör man introducera det successivt för att se hur barnets mage och tarmar hanterar det.

Groddar som man kan hitta bland wokgrönsaker, kan innehålla salmonella.

KÄLLOR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *