I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 16 år, Joshua, 12 år och Alyssa, 7 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Förklaring angående barnmat steg för steg – och alla inlägg/kategorier

Jag har fått förfrågan över både mejl och blogg om hur man ska anpassa mina så kallade ”steg 1”, ”steg 2” och så vidare – när det gäller barnmat. Därför tänkte jag förklara alla kategorier under barnmat i detta inlägg.

Alla barn är olika, så åldrarna kan variera om barnet exempelvis ammas länge eller kanske ratar mat en längre tid. Åldrarna här är alltså ungefärliga. Det är något var förälder får känna efter själv. Vissa barn är väldigt framåt och kan hantera bitar snabbare än andra.

Mina recept innehåller inte tillsatt salt och jag har heller inte produkter som innehåller salt, som majs ofta kan göra som ett exempel. Jag har noga valt ut ingredienserna till all barnmat jag gör.

Jag följer allmänna råden från Livsmedelsverket förutom att jag exempelvis inte använder margarin utan riktigt smör som ej är processat. Jag gör även egen gröt för att undvika ingredienser såsom palmolja och maltodextrin.

De flesta av mina tankar kring barnmat står nedskrivet under tipsen.

Hoppas ni gillar mina recept och tips!

Barnmatsrecept (alla kategorier, från steg 1-5, tips och annat).

Fruktpuréer, flera recept på hemmagjorda fruktpuréer. Passar från 4 månaders ålder.

Gröt, olika recept och tips. Passar från 4 månaders ålder.

Rismums, recept från 6 månaders ålder.

Smoothies, olika recept från 6 månaders ålder om inget anges i inlägget.

Äggröra, olika recept från 6 månaders ålder.

Barnmatsrecept steg 1, gäller barn i ålder 4-6 månader. Här följer recept på mat som är helt igenom puré där bebis får lära känna smakerna. Först ut potatis, för att sedan prova på fler rotfrukter och sedan blanda.

Barnmatsrecept steg 2, gäller från 4-6 månader men även lite längre fram till cirka 7 månaders ålder beroende på hur fort fram bebis vill ta det. Här är maten helt igenom puré smaksatt med örtkryddor och lök lite längre fram.

Barnmatsrecept steg 3, från 6 månaders ålder ungefär. Här har vi puré med grötig konsistens där även kött igång samt är smaksatt med örtkryddor, lök och vanliga kryddor.

Barnmatsrecept steg 4, från ungefär 8 månaders ålder, men går bra även från tidigare beroende på barnets framfart. Maten serveras i form av små bitar i grötig konsistens med kött, örtkryddor och kryddor.

Barnmatsrecept steg 5, från 10-12 månaders ålder. Maten här är små bitar som barnet ej kan sätta i halsen. Varvat kokt mat med lättstekt sådan, fortfarande snällt kryddat.

Barnmatsrecept steg 6, från 1 års ålder. Maten här är i bitar, kan vara stekt och innehåller tillsatt salt.

Övriga tips inom barnmat, denna kategori handlar alltifrån riksnyheter inom barnmat, kritik och allmänna tips som jag personligen har hittat och så vidare. En ganska bred kategori med andra ord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *