I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Barnmatsrecept steg 4: köttfärssås med lök, broccoli, morot och kålrot

köttfärssåsbarnmat

Detta är en maträtt som barn från 8 månader kan äta. Den blev väldigt poppis hos min lilla tjej som numera är ett år fyllda.

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Ingredienser:

2 dl kokt pasta
200 gram nötfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
100 gram broccolistam
100 gram kålrot
1 dl tomatkross
ev. 0,5-1 dl kokvatten
2 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
0,5 krm svartpeppar
50 gram saltfritt smör

Gör såhär:

Koka upp pastan enligt förpackningens anvisningar, uteslut saltet dock.

Fördela nötfärsen i en kastrull. Skala och hacka den gula löken och vitlöksklyftan. Skala och skär moroten i små tärningar. Ansa broccolistammen och skär i små tärningar. Skala kålroten och skär i små kuber. Lägg alla de skurna ingredienserna i en kastrull och fyll med vatten som täcker precis. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme under lock i ungefär 5-10 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka och färsen ska vara helt ”genomstekt”.

Spara kokvattnet i kastrullen. Häll över det kokta till en mixer och tillsätt klippt pasta, tomatpuré och tomatkross. Mixa lite grann och rör om, mixa lite till. Det ska inte bli puré utan mer en röra med bitar i. Om det är torrt, tillsätt kokvatten efter behov. Krydda och blanda ned smöret.

Servera en portion direkt och frys in resten i portionsburkar. Maten klarar sig 3-4 dygn i kylen.

Hoppas barnet gillar’t!

DSC_9456

Alyssa gillade maten väldigt mycket :-)

2 reaktioner på ”Barnmatsrecept steg 4: köttfärssås med lök, broccoli, morot och kålrot

  1. Hej! Vilka grönsaker är dina bästa tips att ”smussla i” denna typ av mat, ur näringssynpunkt? Har en grabb på snart 8 månader som jag vill ge så nyttig mat som möjligt :-)

    1. Broccoli, morot, paprika, blomkål etc. Funkar alldeles toppen att purea med ex tomatkross å sen blanda ner med köttfärsen till sås, så det inte märks av lika tydligt. Om barnet blir lite krävande som äldre 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *