Emma-Lous bästa tips för att spara pengar

image

FOTO: THOMAS ENGSTRÖM

Efter dagens artikel i Expressen och även spridningen på Facebook, så  kommer här ”några” tips som jag oftast förhåller mig till. Det går helt på rutin och tar inte särskilt mycket längre tid. Som så många verkar tro. Det handlar inte om att snåla – vi reser mycket, äter gärna fina ostar och mycket annat. Vi har bara valt hur vi ska prioritera och vara prismedvetna.

Jag handlar i samband med att jag är ute på promenader med familjen eller när jag har slutat arbetet. Åker jag kommunalt så tar jag en snabb vända in på exempelvis Coop, när jag ändå måste byta buss, där jag handlar utifrån min lista.

Jag gör inte allt på listan samtidigt (jag säljer exempelvis bara i omgångar, som nu gör jag mig av med alla bebissaker) – och det låter mer än vad det är. När man har det på rutin och i tänket så tar det inte längre tid än när man velar vilken storlek på blöjorna man ska välja.

Läser man mellan raderna så är det väldigt miljövänligt också.

Mina allra bästa sparsmarta tips:

✔ Handla på olika butiker om det finns tillgång för detta, läs då reklambladen.

✔ Promenera till affären eller cykla. Alternativt kollektivtrafik. Om det går.

✔ Om man bor långt från affären så lönar det sig mer att storhandla allt direkt och köp färskvarorna när du äker till och från jobbet/skjutsa barnen till skola/träning.

✔ Bunkra när det är billigt. Köp exempelvis 2 kilo kött och stycka upp i skivor själv för att sedan frysa in till exempel 4 bitar per påse om ni är 4 som äter.

✔ Bli medlem på butiken, medlemmar får ofta bättre erbjudanden.

✔ Dra alltid medlemskortet när du ska betala. Det ger återbäring och/eller erbjudanden.

✔ Skriv en inköpslista och gå strikt efter den. Ibland kommer man ju på sig att man glömt skriva ned mjölk när man ser mjölken…och det går ju an det också. Eller om man råkar på något riktigt bra erbjudande man missat tidigare.

✔ Handla efter kilopris. Du lär dig med tiden vad som är bra pris. Exempelvis så är tre paprikor på 400 gram i en sådan där avlång påse för 20:-/st inte ett bra pris. Det är ju 50:-/kg. Köp lösvikt istället.

✔ Mat på konserv eller främst tetra brukar det vara bra pris på. Kolla dock ingredienserna baktill, för vissa innehåller knasiga tillsatser och socker. Sånt gillar vi icke 👎

✔ Kolla efter ”billiga hyllan”, som jag kallar det. Dessa finns i de flesta butiker. Där kan man hitta mat som snart går ut. Kolla produkten och datumet. Det går bra att frysa in eller så tillagar man det direkt när man kommer hem.

✔ Handla grönsaker efter säsong, för då är det billigare eftersom det är större tillgång.

✔ Du kan pruta på produkter med utgånget datum.

✔ Utgångsdatum är inte strikta att följa, utan är bara rekommendationer. Förvarar man maten rätt så håller det oftast längre. Folk kastar överlag för mycket mat och det är skamligt med tanke på all fattigdom runt om i världen.

✔ Skriv ned allt du köper och varenda krona. Så kategoriserar du dessa i mat, hygien osv. Så ser du vad du lägger dina pengar på. En almanacka är ganska bra eller om du har Excel på datorn.

✔ Kontrollera kvittot när du har betalat. Ibland kan kassören råka ta för mycket betalt.

✔ Gör storkok. Här sparar du in tid som du kan göra annat med istället. Ta någon dag i veckan och gör exempelvis tre olika maträtter. Du börjar med chili con carne som får stå å dra i två timmar. Under tiden gör du en klassisk lasagne och medan den står i ugnen så gör du en simpel nudelwok med kyckling. Se där. Då har du tre olika rätter att välja på så blir det inte samma (uttjatade) maträtt i flera dagar.

✔ Gör ny mat på resterna. Släng ihop en pastasås på antingen grädde eller tomatkross, lite hackad lök och grönsaker…på de där köttbitarna från gårdagens grillning.

✔ Ät inte ute så ofta utan gör matlådor. Det sparar du också in tid på och lunchrasten känns genast längre.

– Jämför här om du jobbar fem dagar i veckan och lunchen där du äter kostar 80:-. Det blir närmare 20 tusen riksdaler per år.

✔ Laga mat utifrån vad du har hemma. Man tager vad man haver.

✔ Gör såser, marinader, dressingar och sånt själv – så slipper du både socker och tillsatser på det.

✔ Laga barnmaten själv.

✔ Ta inga onödiga lån. Har man inte råd med den där teven så får man allt vänta. Bostadslån är något helt annat liksom om bilen pajar plötsligt.

✔ Köp möblemang och sånt second hand. Våga pruta!

✔ Sälj av prylar du inte använder. Finns mängder med sajter man kan använda sig av, däribland Facebook.

✔ Låt barnen ärva kläder och prylar mellan varandra.

✔ Spara alla småslantar i en burk.

✔ Utflykter behöver inte kosta mer än tid. Kolla på kommunens hemsida där mycket för alla åldrar finns listat i kalendern. Parker med lek kostar inte heller. Till badstranden kan man ta med sig pastasallad så att man kan vara där längre tid.

Läsvärda inlägg:

Kostnadsfria utflykter i Stockholms län och hur du hittar dit
Tips och recept på bra utflyktsmat för både vuxna och barn

Ös gärna på med fler tips som vi alla kan ta del av. Dela gärna detta blogginlägg.

image

Bunkra när det är bra erbjudanden.

image

Det var bra pris på kött… 😉 Rena produkter och så svenskt kött.

image

280:- för två pappkassar med mat. Inte så illa faktiskt. Och inget tillsatt socker eller sån skit, för det köper jag inte gärna hem. Och så svenskt kött.

Jag gör egen barnmat och där sparar jag in väldigt mycket. Om jag kan få ner en vuxenportion till cirka 10:-, tänk då barnmaten. Ska räkna på det där och visa er en kalkyl!

Sugen på att göra barnmat? Kolla då mina recept här på bloggen. Jag har varit matambassadör för en del produkter och så har jag vunnit flera tävlingar gällande matlagning. Jag går efter Livsmedelsverkets råd, förutom när det gäller margarin 😉

Här är direktlänk till samtliga recept, klicka i vilket steg du vill börja med. Steg 1 är första och så vidare.

Hemmagjord barnmat recept

15 reaktioner på ”Emma-Lous bästa tips för att spara pengar

 1. Shit vilket jobb du lägger ner för att få billig mat. Jag inser ju att jag har väldigt HÖGA matkostnader för mig och grabben. Landar varje månad runt 3300-3700 kr. Handlar endast på Ica och då mest i våran lokala Ica butik (supermarket) som ligger 5 min gångavstånd. Jag fixar inte dom billigare produkterna såsom favorit och liknande då jag är så kräsen. Nu har jag det ganska så bra ekonomiskt så jag slipper hålla på så som ni gör. Sen vill jag handla det jag är sugen på och inte bara för det är billigt.

  Men, dina tips är kanon för dom som behöver dom, det ska du ha all cred för!

  1. Det är bara rutin. Jag har kommit på dessa under åren. Och så från barndomen. Det tar inte längre tid än att man funderar på vilken av alla ketchupflaskor man ska köpa. 😉

   Alltså vi har en bra ekonomi. Jag gillar att lägga mina pengar på resor, utflykter och så vidare. Jag har ju jaccuzzi osv. Inte senaste telefonen nu (Samsung 6 kom ju) men jag gillar teknik också. Jag har hyfsad lön nu.

   Det är bara rutin. Det faller sig naturligt precis som när jag kollar ingredienserna på varorna jag köper. :-)

   Jag har handlat såhär i 10 års tid, hehe. Jag kommer på mer å mer med åren. Så det är utvecklat under årens gång. Och jag vägrar ta lån. Har jag inte råd så blir det inget. Förutom på bostad då. Så långt kan jag sträcka mig.

   Vi ska ju köpa hus nu å det kostar så börjar prioritera mera nu.

   Sen gör jag inte allt samtidigt. Jag skänker exempelvis mycket prylar. Så jag säljer inte så mycket nu. Sålde mer när jag var hemma med Zacharias. Han sov så mycket och jag hade nästan inga vänner hemma, så jag åkte runt med buss å handlade på ännu fler butiker här i kommunen. Och många promenader blev det då.

   Närå, det känns bra. :-) Cash is king. Och inga lån för min del. Hårt uppfostrad med det.

  2. Och just ja. Jag skriver inte längre ned allt jag handlar. Det gjorde jag förr för att se var jag låg och ha det svart på vitt. Men jag vet att jag ligger bra till så det är lugnt för min del nu. Kontrollera kvittot gör jag dock alltid 😉

   Favorit funkar på vissa produkter precis som Ica Basic. Makrillen där är bra, man ska ju inte ta hela portionen (tänker kalorimässigt) på en macka, men det funkar och vi köper väl hem det kanske 2 gånger per år. Pastan funkar, men jag föredrar annat. Detta var första eller andra gången jag testade just pastan. Jag blandar olika märken. Det kan vara dyrare och budget. Det är smak och innehåll som avgör.

   – Jag skrev väl om Ica Basics lansering här i bloggen? Hehe…

 2. Hur som haver så tycker jag du är duktig som orkar handla i olika butiker. Jag har bara en butik här där vi bor och den har det utbud som vi behöver. Vill jag handla billigare ja då blir det att ta bussen och det är ju inte gratis.
  Håller helt med dig ang lån, är uppfostrad på samma sätta. Att man sparar och sen handlar. Min kyl/frys gick sönder nu på semestern och eftersom det var såna åldersavdrag på hemförsäkringen fick jag bara ut 1600 kr efter självrisken. Då är det allt gott att man har en god buffert att ta av;) Jag bor ju oxå i en bostadsrätt och då får man stå för allt själv när det går sönder.
  Jag älskar oxå att resa, vi var ju iväg nu i juli jag och Lucas till Side i Turkiet. Andra gången för mig dit så det kan jag varmt rekommendera. Lucas längtar redan till nästa sommar när vi reser dit igen;)

  Lycka till med husköpet!

  1. Näe, precis. Man får göra som det går. Många har bara en butik å då får man ta det.

   Trist med kyl/frys. Det kostar ju en del. Ja, självrisken är bra många gånger men inte alltid. Brf ska jag ut ur nu å aldrig igen 😉

   Ja juste ni var i Side ha :-) Vad roligt att ni hade så kul! Så ni ska dit igen? Så har ni hittat ert paradis. Vill också ha nåt sånt men inte riktigt hittat mitt ställe än. Paris tyckte jag mycket om dock så dit ska jag igen någon gång!

   Ja, det där med huskur går trögt just nu, men vi är uppbokade på några visningar. Det är bara så svinigt dyrt här! :-(

   Bra föräldrar du verkar ha :) Du har berättat lite om dom tidigare :)

   Tack för dina långa fina kommentarer. Det gillar jag att läsa :-)

 3. Bra tips! Skulle spara snabbt mkt pengar engång och började köpa typ allt från rabattbladet vid ingången…oj så mycket man sparade! Sedan dess blev jag lite fast, detta var ett år sedan. Lite kul sådär!

  Det man kan spara extremt på är rengöring, tankräm, toa-papper…

  1. Yes, det har du så rätt i! 😀 Klart man blir fast, annars blir det lite som att slänga pengarna i sjön när man vet att man kan få det billigare!

 4. Hej Emma-Lous,

  Riktigt bra tips måste jag säga.
  Hur tänkter du när det gäller att handla mat på nätet? Man kan ju spara ganska mycket tid och pengar då man kan få ett bättre översikt mellan butikerna och dess priser?

  Själv har jag börjat med mycket av det du skriver men har även börjat använda mig av en app som heter (censurerat) är en app som samlar alla kampanjer som finns för fysiska matbutiker på ett ställe . Så om jag ska förbi en butik så drar jag alltid fram appen för att se vad det finns för deals i just den butiken.

  När jag handlar på nätet så har jag börjat använda mig av en sida som heter (censurerat) – som har samlat ihop allt utbud som finns hos de större matbutikerna på nätet exempelvis mat.se, mathem, coop, Ica, Willys och hemköp och man får möjlighet att jämföra totalpriset på inköpslistan som man bygger. Det som också är smart med tjänsten är att man kan skicka inköpslistan man byggt till den butik man vill handla ifrån för betalning och val av leverans.

  Att kombinera dessa två har underlättat min vardag och sparat otroligt mycket pengar. Att handla mat på nätet har också gett mig möjlighet att jobba över(vid behov) samt att umgås mer med mina barn då jag slipper åka förbi en butik.

  1. Hej! Jag har kollat in både hemsidan och appen (finns även fler), men inte varit helt nöjd med dessa, men tycker det är bra att de finns. Sen är det en hobby för mig att handla och jag tar det oftast i samma veva som jag är i närheten av dit jag ska on the road eller före/efter jobbet. Det är en avstressande hobby för mig.

   Tack för din kommentar med tips. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com