I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: hemmagjord sockerfri ketchup (grundrecept + 3 smaksättningar)

wpid-photogrid_1436724115768.jpg

Hemmagjord ketchup är verkligen himla gott så det tycker jag att du ska göra hädanefter – för det kommer jag att göra! Jag valde att prova på 3 olika smaksättningar för att hitta min favorit och jag gillade alla tre väldigt mycket. Även familjen tyckte om dem. Jag har valt att göra denna ketchup utan socker för jag tycker att det är en onödig ingrediens när det redan blev väldigt god sötma från tomaterna jag hade. Vinägern ger ketchupen längre hållbarhet.Det går bra att utesluta gul lök och vitlök, men löken ger ketchupen en viss krydda och sådan karisma!

TIPS: Om du istället för färska tomater väljer exempelvis passerade eller krossade på burk (välj då en fin sort!), så är det 800 gram som gäller för detta recept. Då behöver du inte heller följa steg 1 och 2 i mitt recept.

Ingredienser till 1 kg ketchup, grundrecept:

800 gram färska kvisttomater
1 msk matolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
2 lagerblad
1 tsk salt
2 msk potatismjöl + 0,5 dl vatten

Smaksättning 1: original

Smaka av med salt och vitpeppar.

Smaksättning 2: italian style

1 kruka färsk basilikablad, 1 tsk torkad oregano, smaka av med salt och vitpeppar.

Smaksättning 3: spicy hot hot

1 liten hackad chili, 1 tsk färskt riven ingefära, 1 krm svartpeppar, 1 krm vitpeppar, 1 krm cayennepeppar, smaka av med salt.

Gör såhär:

1. Snitta tomaterna på undersidan med ett kryss. Skär försiktigt med en kniv runt ”roten” på ovansidan och ta bort den vita avlånga delen som går in i tomaten. Koka upp vatten och lägg i tomaterna där och låt skållas i 30 sekunder. Skölj av tomaterna under kallt vatten och skala.

2. Mixa tomaterna till vätska.

3. Fräs hackad gul lök och vitlökskross i stekpanna tillsammans med olja.

4. Koka upp tomatjuicen tillsammans med den frästa löken, tomatpuré, vinäger, lagerblad och salt. Låt puttra utan lock i 60 minuter. Rör om ofta så att det inte bränns fast. Ta ur lagerbladen när soppan kokat färdigt.

5. Mixa soppan slät tillsammans med den smaksättning du önskar.

6. Gör en redning med potatismjöl och vatten och häll i kastrullen tillsammans med den mixade tomatsåsen. Låt koka upp under lock, puttra ett par minuter på låg värme under omrörning.

7. Häll upp ketchupen på glasflaskor. Låt kallna och ställ in i kylen. Håller flera veckor i kylen.

Hoppas att du gillar receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *