I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Våga vägra välling!

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Välling är en svensk basföda som kommer från vårt bondesamhälle menad som avvänjningsmetod från amning. Detta har etsat sig fast i den svenska kulturen som något man ska sluta med amning eller ersättningsmjölk vid sex månaders ålder. Detta är fel, amma eller ge ersättningsmjölk upp till ett års ålder eller så länge det är bekvämt. Dock måste man successivt tillföra riktig mat i kosten och det ska införas senast när barnet är sex månader gammal. Mellan 4-6 månader ska introduktion av smakportioner inledas.

Åter till välling. Välling är inte nyttigt utan är mer en bukfylla – tänk exempelvis på ”vällingmagen”. Om du prompt vill ge flaska, ge då hellre ersättning istället för välling, för den är nyttigare. Man ska ju ge riktig mat också och successivt fasa ut även ersättningen för att istället ge näringsrik mat. Vill du absolut ge välling, gör då din egna och ge bebis så slipper du alla konstiga ingredienser.

Industritillverkad välling innehåller mer än ofta både maltodextrin (blir som socker i kroppen) och palmolja. Detta är två helt onödiga ingredienser som bara tillför dåligheter. Vill du absolut ge välling – gör då egen. Jag kommer kanske lägga upp ett recept på detta snart. Jag har inte bestämt mig för om jag ska ge Alyssa välling eller inte. En sak är i alla fall säkert och det är att jag vågar vägra industriköpt välling!

Vårat ansvar som föräldrar

Ta inte detta inlägg fel, det är inga pekpinnar från min sida. Även jag gav mina söner industritillverkad välling, bilden i detta inlägg är på min yngsta son Joshua. Saken är den att vi blir så himla matade av medier och felaktiga råd på BVC. Det här är barnmatsjättarna som har präntat in i media och från BVC går de efter gamla normer från den svenska kulturen som präglat sig fast stenhårt. Häri är det faktiskt vårat ansvar som föräldrar att faktiskt säkerställa att det är bra mat vi ger våra barn – vi måste våga fråga mera, våga syna saker istället för att vara naiva och tro det bästa om allt.

Palmolja, maltodextrin, tungmetaller och kadium

Palmolja och maltodextrin finns ofta i köpegröt också. Läs gärna mitt inlägg om industritillverkad gröt och varför du bör göra egen istället. Allt fler gröter verkar numera välja bort ingrediensen maltodextrin, men den finns fortfarande kvar i välling exempelvis. Detta är också en anledning till att jag inte vill köpa sådana produkter. Maltodextrin är en stärkelse i rena kolhydrater och dessa tas av kroppen upp som druvsocker. Denna typ av ingrediens används bland annat i sportdrycker. Jag kan inte se varför en bebis behöver denna typ av kolhydrat faktiskt, då det inte är en bra sådan.

Såhär skriver Semper om maltodextrin:

I våra vällingar ingår maltodextrin, vilket är en väl utprovad ingrediens. Maltodextrin är en kolhydratkälla från majs, som består av delvis nedbruten majsstärkelse där kolhydrater med olika kedjelängd ingår; från mono- till oligosackarider. Maltodextrin används i välling för att ge en för barnet optimal balans mellan kolhydrat, fett och protein. Maltodextrin har inte en uttalat söt smak, det är inte därför maltodextrin är med som ingrediens. Det vi menar med att den är optimal är att det är en stärkelse som ger en balans mellan konsistens och rätt näringsvärde enligt gällande lagstiftning när det gäller kolhydrat, fett och protein utan att bidra med för mycket enkla sockerarter. Det är också en stärkelse som magen har lätt att bearbeta och därför är den lämplig och väl beprövad i barnmat. Källa.

– Det är absolut ingen optimal balans med maltodextrin. Varför berättar inte denna barnmatsjätte att maltodextrin fungerar som socker i kroppen? Jo, enbart för att sälja. De har ju redan skrivit ut innehållsförteckningen på sina produkter och därefter är det upp till oss att granska om det är en produkt vi vill ge våra barn. Då ställer jag er frågan: Vill ni verkligen ge socker till så små barn?

Många vällingar innehåller dessutom kadium, ett ämne som är bevisat vara skadligt för kroppen. Vill vi ge detta till våra barn? Jag ska inte gå in närmare på det (det blir ett alldeles för långt blogginlägg då) utan hänvisar till mina källor, främst Amningshjälpen i detta fall. Här kan du läsa om palmoljans negativa miljöaspeker. Dessvärre är palmolja ofta förekommande i våra svenska barnmatsprodukter… Läs även källan från Testfakta angående tungmetaller som bly i vällingar och gröt. Mina källor har dessutom ännu mer information om varför vi ska strunta i vällling, åtminstone i industritillverkad sådan. Barn kan av välling riskera att få problem med övervikt (fetma), sjukdomen celiaki och diabetes. Läs mer om detta hos Amningshjälpen.

Sammanfattning

Välling kommer från bondesamhället förr i tiden. Denna metod användes som avvänjningskost gentemot amningen. Vill du prompt ge välling, tillaga då din egna variant. Köp inte industritillverkad välling, då den oftast innehåller tungmetaller såsom bly, regnsskogsskövlande palmoljan och sockerkickande maltodextrin. Välling kan orsaka problem med övervikt, celiaki och diabetes.

KÄLLOR

7 thoughts on “Våga vägra välling!

  1. Så himla bra att du uppmärksammar dessa problem. Va själv inte medveten om det innan och kommer efter detta seöver vår lilla tjejs kost helt .

    1. Tackar! Jag hade ju inte heller någon aning om detta med mina äldre barn. Så är väldigt glad att jag med åren blivit mer klok vad det gäller kosten.

  2. Maltodextrin har ett GI som överstiger sockrets och det har även vitt bröd. Mjöl och mjölk omvandlas till socker i kroppen och socker är vanebildande. Det är därför matindustrin har socker i all färdigmat. Köp exempelvis inte krossade tomater med smak av vitlök eller basilika, för de passar på att sockra det hela så att man ska köpa det igen; socker ger ett beroende. Sockerberoendet i världen är så omfattande att det är ett lika stort problem som knark i och med att alla får i sig sockret hur man än gör. Kikade för några år redan på en förpackning med oboy som skulle vara sockerfri eller i alla fall med mindre mängd socker i sig. De hade bytt ut sockret mot maltodextrin! De hade alltså bytt ut sockret mot något som höjer blodsockret ännu fortare än socker! Det är rent ut sagt oförskämt!

  3. Hej!
    Sååå glad att du skriver om detta. Jag har uppmärksammat och verkligen vägrat lyssna på de stora jättarna. Dock är det ibland svårt o då är det så grymt med pepp!! Önskar fler föräldrar tänkte till..o uppmärksammade att ett stort företag inte alls bryr sig om hur just ditt/deras barn mår.
    Åter igen , bra skrivet o tack!

  4. Så bra skrivet! Har aldrig gett välling av just dessa anledningar och ändå har mitt barn aldrig fått gå hungrigt. Lika aktuellt inlägg idag som när du skrev det! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *