I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

BARNMATSRECEPT: Aprikospuré till spädbarn (smaksättare till gröt)

DSC_00241-1024x679

Aprikospuré är något jag ger till mitt barn i kombination med intag av gröt, detta då för att järnberika gröten mera. Aprikoser innehåller även karoten, vitamin E och kalium. Jag har alltså vant min dotter till vanlig havregrynsgröt först, alltså ingen sötma tillsatt och det har fungerat väldigt bra faktiskt. Jag tycker inte att man ska vänja barn med sötma direkt för då kan det bli svårt att vända på det. Detta gäller såklart inte alla barn utan alla är olika. Recept på järnberikad havregrynsgröt finns här. Det räcker med 1 msk aprikospuré till en portion gröt.

OBS! Tänk på att kolla ingrediensförteckningen när du köper torkade aprikoser. Av någon märklig anledning är det väldigt vanligt att de svavlas och därmed innehåller svaveldioxid. Denna typ av gas bildas när bränslen som innehåller svavel förbränns, till exempel olja eller stenkol. Det fungerar även som ett konserveringsmedel och det är nog den främsta anledningen till att torkade frukter ofta är svavlade. Det är inget jag skulle rekommendera er att ge era barn. Svaveldioxid må fungera bra för att motverka bakterier, men kända hälsorisker är att man kan råka ut för överkänslighetsreaktioner och även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas.

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Ingredienser till en burk aprikospuré:

250 gram torkade aprikoser
Vatten

Gör såhär:

Lägg aprikoserna i vattnet som ska täcka. Låt stå i några timmar. Häll sedan av vattnet till en annan skål och mixa aprikoserna slätt. Tillsätt lite vatten om det behövs för konsistensen och mixa mera, annars låt bli. Sila eventuellt vid behov, om skalen inte mixas släta nog.

Frys gärna in purén i istärningsfack eller mindre burkar.

Hoppas bebis tycker om detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *