TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.
Sådär, nu har jag gjort min alldeles egna hemmagjorda gröt till dottern. Detta är en gröt hela familjen kan äta utav. Klicka gärna i en tesked aprikos- eller katrinplommonpuré på gröten för extra järnberikande. Gör gärna en större sats grötpulver som räcker längre.
Mer tillsatt järn:
Recept på aprikospuré eller recept på katrinplommonpuré.
Annat som bebis kan tycka är gott att smaksätta gröten med:
Mosad banan, äppelmos eller päronpuré är ofta populärt bland de små liven.
Vet ni vad som är så himla bra när man tillagar sin egna gröt? Jo, man slipper alla tillsatser och annat skit som inte hör till barnmat enligt mitt tycke – inte i någon mat överhuvudtaget faktiskt. Och flera grötar innehåller faktiskt arsenik! Och så sparar man faktiskt pengar på att göra egen gröt. Ska göra en uträkning så får ni se
OBSERVERA att detta inte är att rekommendera till vegetarianer eller veganer då paltbröd innehåller blod från djur.
Ingredienser till 1 liten portion:
0,5 msk smulat paltbröd
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
1 tsk rapsolja
Gör såhär:
Smula paltbröd i en mixer eller matberedare. Tillsätt havregryn och smula fint. Ställ in vatten i mikron så länge som det behövs för att nå kokpunkten cirka 10 sekunder. Rör ned pulvret i vattnet, tillsätt olja och rör om. Servera direkt.
Smaklig måltid!
Om man vill göra en större sats, (misstänker att du gjort det) hur mycket blir då en portion? Så man slipper blanda till så lite till varje portion alltså
Yes, större satser är att rekommendera! Jag gör ett paltbröd (det blir 2 msk i smulor) per 2 dl havregryn. Tillsätter någon droppe olja efterhand som jag gör portionerna. Så det blir till grötpulver som jag förvarar i en glasburk.
Hej!
Hur mkt tar du av det färdigmixade till en portion? Min bebis är 8 månader.
Med vänlig hälsning, hannah
Hej Hannah!
Den portion jag serverade i den ålder är det som står i inlägget;
Ingredienser till 1 liten portion:
0,5 msk smulat paltbröd
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
1 tsk rapsolja
Gör såhär:
Smula paltbröd i en mixer eller matberedare. Tillsätt havregryn och smula fint. Ställ in vatten i mikron så länge som det behövs för att nå kokpunkten cirka 10 sekunder. Rör ned pulvret i vattnet, tillsätt olja och rör om. Servera direkt.
Smaklig måltid!
Hejsan,
Min gröt blev alldeles lös, nästan som välling.
Vad gjorde jag för fel?
Mvh
Anna
Hmm, vad lustigt, för jag gör jämt såhär typ. Gjorde du enligt receptet?
Har du något bra tips på något man kan byta ut paltbrödet med?
Smaksätt gröten med aprikospuré för att tillsätta mer järn. Ett tips då är att ha i nypon också, torkade eller nyponmjöl som är rikt på C-vitamin som gör att man plockar upp järnet bättre.
Hej vet du vad man kan ha istället för paltbröd om man år vegetarian?
Hej! Du kan ha i exempelvis pumpafrön istället för paltbröd. Du kan även smaksätta med torkade persikor eller egen katrinplommonpuré
Jag brukar mixa solrosfrön och pumpafrön då blir gröten järnberikad (och vitaminberikad)
Hej! Hur länge kan man förvara grötpulvret? Tänker om set blir dåligt med tanke på att det är bröd?
Åtminstone ett halvår.
Hej! Tack för alla bra recept och inspiration!
Har tänkt att göra egen gröt efter ditt recept. Har en fundering- är det hårt eller mjukt paltbröd som du använder?
Hej och tack! Det är hårt paltbröd jag använder.