RECEPT: hemmagjord havregrynsgröt till barn – berikad på järn

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Sådär, nu har jag gjort min alldeles egna hemmagjorda gröt till dottern. Detta är en gröt hela familjen kan äta utav. Klicka gärna i en tesked aprikos- eller katrinplommonpuré på gröten för extra järnberikande. Gör gärna en större sats grötpulver som räcker längre.

Mer tillsatt järn:

Recept på aprikospuré eller recept på katrinplommonpuré.

Annat som bebis kan tycka är gott att smaksätta gröten med:

Mosad bananäppelmos eller päronpuré är ofta populärt bland de små liven.

Vet ni vad som är så himla bra när man tillagar sin egna gröt? Jo, man slipper alla tillsatser och annat skit som inte hör till barnmat enligt mitt tycke – inte i någon mat överhuvudtaget faktiskt. Och flera grötar innehåller faktiskt arsenik! Och så sparar man faktiskt pengar på att göra egen gröt. Ska göra en uträkning så får ni se :-)

OBSERVERA att detta inte är att rekommendera till vegetarianer eller veganer då paltbröd innehåller blod från djur.

Ingredienser till 1 liten portion:

0,5 msk smulat paltbröd
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
1 tsk rapsolja

Gör såhär:

Smula paltbröd i en mixer eller matberedare. Tillsätt havregryn och smula fint. Ställ in vatten i mikron så länge som det behövs för att nå kokpunkten cirka 10 sekunder. Rör ned pulvret i vattnet, tillsätt olja och rör om. Servera direkt.

Smaklig måltid!

15 reaktioner på ”RECEPT: hemmagjord havregrynsgröt till barn – berikad på järn

 1. Om man vill göra en större sats, (misstänker att du gjort det) hur mycket blir då en portion? Så man slipper blanda till så lite till varje portion alltså :)

  1. Yes, större satser är att rekommendera! Jag gör ett paltbröd (det blir 2 msk i smulor) per 2 dl havregryn. Tillsätter någon droppe olja efterhand som jag gör portionerna. Så det blir till grötpulver som jag förvarar i en glasburk.

    1. Hej Hannah!

     Den portion jag serverade i den ålder är det som står i inlägget;

     Ingredienser till 1 liten portion:

     0,5 msk smulat paltbröd
     0,5 dl havregryn
     1 dl vatten
     1 tsk rapsolja

     Gör såhär:

     Smula paltbröd i en mixer eller matberedare. Tillsätt havregryn och smula fint. Ställ in vatten i mikron så länge som det behövs för att nå kokpunkten cirka 10 sekunder. Rör ned pulvret i vattnet, tillsätt olja och rör om. Servera direkt.

     Smaklig måltid!

  1. Smaksätt gröten med aprikospuré för att tillsätta mer järn. Ett tips då är att ha i nypon också, torkade eller nyponmjöl som är rikt på C-vitamin som gör att man plockar upp järnet bättre.

 2. Hej! Tack för alla bra recept och inspiration!
  Har tänkt att göra egen gröt efter ditt recept. Har en fundering- är det hårt eller mjukt paltbröd som du använder?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com