Här kommer dagens lunch som vi åt utav. Det är med sydamerikanska smaker inspirerade, främst från Mexico, som jag har svirat ihop denna variant med den svenska falukorven. Väldigt lättlagad maträtt som sedan tillagar sig självt i ugn.
Tillagningstiden ligger på ungefär 15 + 30 minuter.
Personligen hade jag velat ha mos till, men hade inte tillräckligt med potatis hemma. Men denna rätt fungerar väldigt bra med ris eller pasta också. Mathavre har jag inte provat med direkt, inte bulgur heller.
Ingredienser till 4 portioner:
800 gram falukorv
1 kvisttomat
1 burk tomatkross
2 msk tomatpuré
1 liten röd paprika
1 morot
1 burk majs, väl avrunna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1 näve färska basilikablad
1 näve färska korianderblad
Salt och peppar
2 dl grovriven mild ost
Gör såhär:
Ställ ugnen på 225 grader.
Snitta falukorven med 1 cm mellanrum mellan snitten och inte ända längst ned då den ska hålla ihop. Lägg korven i en ugnssäker form. Skiva tomaten tunt och fördela mellan snitten.
Skala och skiva löken, hacka chilin med eller utan kärnor (det blir mycket starkare med kärnor i), kärna ur och tärna paprikan, skala och grovriv moroten, häll av vätskan från majsen. Blanda allt i en skål tillsammans med tomatkross, tomatpuré, pressad vitlök och grovhackade örter. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
Häll blandningen över korven i formen. Grovriv osten och strö över blandningen.
Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå cirka 30-35 minuter eller tills osten har fått en fin färg.
Servera potatismos, ris eller pasta till.
Smaklig måltid!