Kycklingspett med sataysås, det är faktiskt väldigt gott hörni så det här är något ni bara måste prova! Tydligen är det väldigt poppis på kräftskivor, men då skippar man ris och lime till och äter det som ett tilltugg.
Ingredienser till 4 hela portioner eller som tilltugg till 10 personer:
4 urbenade lår (1 kg)
16 spett
2 msk tandoorikrydda
1/2 burk jordnötssmör
1 burk kokosmjölk (ca 400 gram)
1 dl chilisås
4 droppar tabasco
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör såhär:
Skär kycklingen i bitar. Gnugga kycklingbitarna i tandoorikrydda. Fördela dem på spetten.
Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela såsen i två skålar, ena blir till marinad och den andra till dippsås. Pensla spetten med hälften av sataysåsen (allt i ena skålen).
Ställ ugnen på 175 grader. Lägg spetten på gallret och placera i mitten av ugnen. Ha en form under med folie på ifall det droppar från spetten så slipper du städa ugnen därefter. Låt spetten grillas i 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt med en temperatur över 62 grader.
Servera spetten direkt eller förbered och förvara i kylen. De kan serveras kalla som varma. Resten av såsen används som dippsås och skall också förvaras i kylen om det förberett.
För hela portioner, servera kokt ris till och gärna en klyftad lime per person.
Smaklig måltid!