I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: mini-semlor till fettisdagen 17/2 -2015


Dessa semlor (recept följer) är inte lika onyttiga då de innehåller mindre socker, fett och jäst mot vad andra recept gör.

Ingredienser till 12-15 små semlor:

20 g smör
1,75 dl mjölk
10 g jäst, smulat
½ dl Kesella
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
0,25 dl socker
4,5-5 dl vetemjöl

1 ägg, till pensling

Fyllning:
100 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 dl grädde, vispat
Florsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, tillstätt mjölk och låt bli fingervarmt. Häll över till en bunke, tillsätt den smulade jästen och rör om. Häll i salt, kardemumma, socker och kesella. Rör om ordentligt. Vispa försiktigt ned mjölet i bunken, där du får knåda ihop det sista. Degen ska bli smidig och sedan jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter.

Efter första jäsningen: Rulla och gör små runda bullar av all deg och låt dem jäsa 20 minuter under en bakduk på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 250 grader. Vispa ut ägget i en bunke och pensla bullarna.

Låt bullarna grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter (passa dem noga!) tills de har fått fin färg, för att sedan svalna under en bakduk. Ställ ut dem på balkongen en stund om du vill att de svalnar snabbare.

Skär av ett litet lock på bullarna. Ta bort lite av bullarna inuti (för mandelmassan) och blanda detta tillsammans med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

Vispa grädde och lägg på bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker med hjälp av liten tesil. Färdigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *