I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Fläskstek i skivor, potatismos och löksås (svensk husmanskost)

image

Ny kategori i bloggen då jag faktiskt då och då tillagar svensk husmanskost. Receptet gäller för 4 portioner.

Detta gjorde jag igår, det är en jättegod typisk svensk rätt för husmanskost. Det går att byta ut potatismoset mot kokt potatis.

Potatismos

1 kg mjölig potatis, ca 10 st stora
0,5-1 dl spad från kokvattnet
ev 1 msk-0,5 dl mjölk
2 msk matfett
Salt och peppar

Löksås

50 gram smör
2 gula lökar
2 msk mjöl
4 dl mjölk
0,5 msk mörk soya
Vitpeppar
Salt

500 gram stekfläsk i skivor

Gör såhär

1. Börja med potatismoset. Skala all potatis och låt koka i lättsaltat vatten. Låt koka 20-30 minuter på medelvärme.

2. Gör under tiden löksåsen. Skala och hacka löken. Fräs den tillsammans med lite matfett på låg värme under omrörning. Den ska mjukna men inte ta färg.

Gör en redning från 1 dl av mjölken tillsammans med allt mjöl. Häll detta på löken och tillsätt resterande mjölk. Vispa ihop allt försiktigt.

Lägg lock på stekpannan och låt såsen puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Rör ned soya, smaka av med salt och peppar.

3. Potatisen ska vara mjuk helt igenom när den är klar. Häll av allt vatten och spara 1 dl av kokvattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt kokvattnet allteftersom. Moset ska få en luftig konsistens. Tillsätt eventuellt mjölk, lite i taget. Mosa ned matfett, smaka av med salt och peppar.

4. Stek fläsket med smör i omgångar (så att de får plats). Ju längre stektid, desto knaprigare fläsk. Häll av fettet från stekpannan allteftersom, annars blir det stekta fläsket kokt. När de är färdiga om båda sidor, låt fläsket rinna av på hushållspapper.

Servera stekt fläsk med potatismos och löksås.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *