I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Alla hjärtans dag: historiken bakom & tips på personligt pyssel och mat/bak att göra till din käresta

I Sverige firas alla hjärtans dag som ett kärlekstema årligen den 14 februari,men ursprunget har sin fot i den katolska kyrkan i slutet av 400-talet. På 1300-talet firade nämligen engelsmän och fransmän Sankt Valentin dagen till ära, ett helgon som förknippades med kärlek och romantik. Under medeltiden blommade kärleken upp eftersom människorna ansåg att man liksom fåglarna skulle söka sin partner tidig vår. Under medeltiden kom alla hjärtans dag att bli en festlig tillställning och många kom att skriva kärleksbrev och dikter till sina älskade och under 1800-talet kom liknande texter att bli vad vi idag kallar alla-hjärtans-dag-kort och liknande. På 90-talet kom alla hjärtans dag att bli större och mer likt hur det ser ut idag.

Jag firar alla hjärtans dag med en extra dos kärlek till de personer som jag värnar om och håller kära. Jag brukar slå till med en riktigt fin middag i kärlekens tecken, mat gillar jag skarpt och även att bjuda på. Alla hjärtans dag är för mig ett speciellt datum, dagen då man ska höja upp de personer man håller kär – precis som alla andra dagar om året förstås. Precis som Internationella kvinnodagen, FN-dagen och så vidare. Tanken, du vet. Det är tanken som räknas. Nu talar jag inte om pampiga och överdrivna kort från över-pris-butiker eller om icke-prisvärda nallar. Det behöver inte vara överflödigt, det räcker att man visar sin omtanke. Kanske en extra puss, eller ett personligt pyssel till sin nästa!

Då jag bodde hemma hos mina föräldrar, brukade jag köpa en blå ros till min mamma medan min pappa fick något praktiskt, varje år den 14/2. Oftast gjorde jag mina alldeles egna kort som jag har gav bort, precis som jag gör idag. Så jag och barnen kommer att pyssla lite mer inriktat på tema denna vecka; tema kärlek ♥

Finfina tips till den som vill fira alla hjärtans dag på ett personligt plan:

Gör egna alla hjärtans dag kort
Vackert kort inspiration
Pyssla dina egna blommor
Baka en kärlekskaka till alla hjärtans dag
Blir du gravid nu och föder om nio månader, får du ett års gratis förbrukning av Pampers blöjor
Italienska köttbullar i tomatsås – Lady och Lufsen
Pyssel: inslagning av present till kärleken
ljusgrupp inspiration
ljusgrupp vinter
♥ Drink i kärlekens tecken

DSC_0112

2 thoughts on “Alla hjärtans dag: historiken bakom & tips på personligt pyssel och mat/bak att göra till din käresta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *