I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Napp eller inte till små bebisar – mina åsikter och tips (spädbarn)

P1000272

Nu kommer äntligen inlägget, har ju nämnt det i förbifart, men jag har inte kunnat ta mig tiden riktigt att skriva det förrän idag. Förbered er på ett långt inlägg, jag går all-in på exakt vad jag tycker. Kommentera gärna här i bloggen om dina tänk, erfarenheter och tips gällande ämnet!

Fördelar och tips

Napp inger en typ av falsk trygghet då den stillar sugbehovet. Jag tycker att det är bra för då kan föräldern passa på att vila om det finns utrymme för det. Med napp i bilden, kan även andra personer gå in och trösta och bebis behöver inte bli beroende av att enbart kunna bli tröstad av bara en person.

Många barn sover bättre med napp. Barnet kan somna lättare tack vare den falska tryggheten. Det är oftast lättare att få ett barn med napp att somna om snabbare. Ett toppen tips från mig är att ha flera nappar i sängen samtidigt, då barnet är lite större. Då kan barnet själv hitta nappen på natten om barnet vaknar av att denne tappat nappen. Win-win till både barn och föräldrar som förhoppningsvis får sova bättre. Om nappen faller ur lite väl ofta, kan det vara läge att uppgradera storlek.

Den allra största positiva aspekten är självfallet att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar vid användande av napp. Sjukvården och Socialstyrelsen rekommenderar starkt att barn ska ha napp när de sover då nappen kan bidra till att hålla andningsvägarna öppna samt att barnet vaknar till om denne får andningsuppehåll.

Barn med stort sugbehov som inte får nappen, kan ta till tummen – och det kommer bli ett projekt att avvänja kan jag lova er. Tummen finns alltid till hands. Napp går ändå att avvänja, även om det kan bli jobbigt ett tag framöver. Tummen kan, med stor sannolikhet, ge skador på tänderna så att barnet kan komma att behöva tandställning i senare år.

d5000 185

Nackdelar och tips

Protest vid avvänjning av napp. Av egen erfarenhet, kan jag råda er till att sluta med nappen innan ni slutar med blöjorna. Nu är förvisso alla barn olika, men det kan ske att barnet börjar göra protester (psykiskt omedvetna om det) och gör på sig i tid och otid. Då får man gå igenom hela proceduren med avvänjning av blöjor och liknande igen. Det är bara onödigt jobb för dig som förälder.

Sämre sovrutin. Barnet kan somna bra med napp, men sedan vakna till av att nappen trillat ut ur munnen. Här får man känna efter själv hur man orkar som förälder. Kanske faller den ur alldeles för ofta, att det sabbar rytmen totalt för både barn och förälder? Då kanske ni ska överväga att inte ha napp alls – för sömn behövs.

Tänderna kan sabbas. Barn ska inte ha napp från tre års ålder, främst för tändernas skull. Vissa barn får använda tandställning på grund av för intensivt användande av napp. Även om alla barn är olika, är det inte värt att riskera. Tandläkare avråder till att låta barn ha napp efter tre års ålder.

Amningen kan rubbas. Ge inte ditt barn nappen alltför tidigt om du vill amma ditt barn, utan försök se till att sugtekniken fungerar först. Alla barn är olika, för vissa funkar alla tekniker direkt, andra kan få svårigheter. Vill man amma, är det dumt att börja med nappen direkt.

Språket kan hämmas. Barn över tre år skall inte använda napp då det kan hämma språkutvecklingen. Jag själv var sen i talet och jag hade napp till och med fyra års ålder. Mitt tal släppte när jag var omkring fem och ett halvt år gammal. Det är sent. Ett tips är att från när barnet talar, låt det bli en vana att barnet lär sig att ta ut nappen från munnen. Lite som att man inte ska prata med mat i munnen.

Bakterier och virus sprids lättare. Barn i förskolan delar och byter gärna nappar, vilket resulterar i att fler insjuknar då det inte alls är hygieniskt på något plan. Se därför till att märka ditt barns nappar för personalen på förskolan kan omöjligen hålla koll på vems napp som är vems, när så många barn har napp. De flesta förskolor ”tillåter” idag oftast napp endast under vilan efter lunch.

Glöm för fan inte nappen. Om ni ska iväg, om ens bara till morföräldrarna eller brorsan, glöm för tusan inte nappen. Det här har med den falska tryggheten och sugbehovet att göra, i synnerhet på grund av vanan att alltid ha nappen till hands.

wpid-2015-01-17-04.05.40.jpg.jpeg

Övriga tips

Alla barn tar inte napp. Man ska inte tvinga på sitt barn napp om denne verkligen inte vill ta nappen. Vissa barn kan få kväljningar av nappen och då ska man verkligen inte tvinga på barnet något sådant. Alla barn tar inte napp, så enkelt är det. Dessutom kan det gå i perioder huruvida ett barn vill ha napp eller ej. Det kan vara andra anledningar till att barnet inte tar napp, exempelvis att barnet bättre gillar silikon än latex eller andra aspekter. Här får man som förälder känna efter själv om man önskar lägga pengar på att prova olika sorters nappar.

Byt ut napparna en gång i månaden. Rekommenderat är att byta ut napparna en gång i månaden eller varannan. Nappar kan liknas vid en färskvara och det handlar om hygien. Barn som har tänder kommer tillföra nötningsskador på nappen. Byt därför ut dem en gång i månaden. Barn suger, biter och kastar sina nappar omkring sig. Nappar har inte en hållbarhet för all framtid. Enklast är om du köper en ny omgång antal nappar (exempelvis 6 stycken per gång) vid ett tillfälle i månaden. Anteckna gärna det i din kalender så håller du koll, exempelvis första dagen i månaden.

Tvätta och stelirisera nappen ofta. Under bebis första två månader ska man koka nappen i fem minuter en gång per dygn för att sterilisera den, detta för att barnet inte har någon bakterieflora utvecklad. Rengör och stelirisera med jämna mellanrum. Tappar du den på golvet – byt eller tvätta den åtminstone genom att skölja den ordentligt under varmt vatten. Tappar du den ute ska du helst byta ut den direkt. Många föräldrar ”tvättar” själva av nappen lite lätt i sin mun och det är upp till var och en hur man gör. Många föräldrar tycker att det är ofräscht, medan andra inte tycker det. Lite som att dra tummen på tungan och tvätta av barnet runt munnen – vem känner inte igen det?

Under stelirisering kan lite vatten samlas i sugdelen – det är ingen fara utan det är bara att trycka ut det lätt med fingrarna. Nyköpta nappar bör också steliriseras innan användning då det kan finnas rester kvar från tillverkningen. Vi diskar ju upp våra bestick och tallrikar då det är nyköpt innan vi äter, om jag ska jämföra lite lätt.

Kontrollera nappen inför varje användning. Nappar som ändrat form ska genast kastas. Testa att dra i nappen före användning så att inte nappen lossnar. Kontrollera även så att det inte är några lösa delar.

Använd gärna nappar med lufthål. Vissa barn är mer känsliga än andra. Använd därför gärna nappar som har lufthål. Det gör att huden andas bättre och inte blir lika lätt röd och irriterad som det kan bli med instängd fuktig hud.

Skillnad på latex och silikon. Latex är mer bittåligt, men åldras snabbare. Silikon har inget utgångsdatum, men är inte lika bittåligt.

Kort och gott är jag helt klart för napp, främst för det här med plötslig spädbarnsdöd. Det blir ett projekt att vänja av senare, men det går. Det är en enorm avlastning många gånger – och så väger fördelarna tyngre än de negativa faktorerna. Nu har jag också haft turen att mina barn tar napp och det har inte varit något större krångel med detta på nätterna heller – och tyvärr har inte alla ”samma flyt”. Man får helt enkelt väga nackdelar och fördelar mot varandra och känna efter vad som är bäst för var och en.

– Och det är såklart mina tre barn på bilderna. Kan ni se vem som är vem? 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *