RECEPT på hemmagjorda parfymfria tvättservetter utan kemikalier (tips & trix + kalkyl på kostnad, såhär gör du – steg för steg)

image

Mina alldeles egna hemmagjorda våtservetter, skonsamt som bara den, nu klara. Det tar ungefär 20 minuter att göra, i mångas fall är det snabbare än att springa till affären och köpa färdiga våtservetter – som dessutom är fullt av alla möjliga tillsatser och ämnen. Jag är riktigt nöjd med dessa och har provat dem. De fungerar precis lika bra som de köpta varianterna förutom att dessa har bättre förutsättningar för hud och miljö, vilket är något jag gillar skarpt. 👍 Dessa är så milda och skonsamma att man kan använda dem till att tvätta av ansiktet (har dock inte provat för sminkborttagning!) från exempelvis matrester.

Hållbarhetstiden är lite olika beroende på hur väl förslutna våtservetterna blir. Ju bättre förslutet, desto längre hållbarhetstid. Och med tanke på att dessa servetter inte har några tillsatser i form av kemikalieliknande preparat till konserveringsmedel, har de desto kortare blöt hållbarhet. De bör vara blöta åtminstone 1-2 veckor.

– Mina är gjorda 14/11 och fortfarande lika blöta 29/11 👍
– Håller upp till 3 veckor, därefter börjar de lukta unket.

– Till skötväskan kan jag rekommendera att förvara en tredjedel av denna mängd, väl förslutna i en fryspåse för minsta möjliga platstagande. Gärna sådana med zip man bara drar igen lika lätt som man öppnar upp.

Jag har valt ingredienserna med omsorg samt att det ska vara lättillgängliga sådana.

✔ Vattnet tar jag ur kranen här hemma och kokar upp så att det blir ”renare”.

✔ Tvättkrämen är av märket DAX och finns på de flesta Apotek. Den är mild och rekommenderas vid intimtvätt och blöjbyten. Så mild att man ej behöver skölja av produkten från huden. Används även mycket inom vården.

✔ Olivolja är bra på så många plan och det där oljiga behövs i viss mån till våtservetterna. Extra Virgin såklart.

✔ Tvättlapparna är av märke ICA Basic. Det är ett billigt märke och jag har bra erfarenhet av dem, de är slitstarka som blöta, luddfria, innehåller inga färgämnen eller parfym, är heller ej klorblekta.

TIPS! Givetvis kan du tillsätta egen doft till dina våtservetter och du avgör själv hur stark lukten ska vara. Jag rekommenderar att bara använda några droppar så att det inte tar över.

TIPS! Givetvis går det bra med vanliga servetter också istället för torra tvättlappar. Toalettpapper är dock inte lika slitstarkt. Men i samma prisklass och kvalitét som ICA Basic blir nog svårt att hitta.

TIPS! Naturliga dofter kan du ta fram själv genom att exempelvis kallpressa apelsinskal.

TIPS! Du kan även byta ut olivoljan mot kokosolja. Det går även bra att ha babyolja istället för olivolja, jojobaolja eller annan olja som du tycker om.

TIPS! Istället för tvättkräm kan du ha shampo. Välj då ett natursshampo, eller kanske en vegetabilisk tvål som inte är vattenbaserad.
OBS! Om produkten ej är oljebaserad får du öka 3 droppar olivolja till 0,5 msk.

TIPS! Om du inte har någon box för våtservetter, använd en matlåda eller annan behållare du har hemma. I värsta fall, förvara våtservetterna i en plaspåse.

💰 Kalkyl kostnad (avrundar generöst uppåt):
* vatten, gratis
* tvättkräm, 10:- (600 ml, 59 kr)
* olivolja 3 droppar, 1 kr
* 65 tvättlappar, 6:- (250 st, 25 kr)

💰 TOTALT: 17 kronor

Ingredienser till ett ”storpack” doftfria våtservetter:

* 4 dl vatten
* 1 dl tvättcreme
* 3 droppar olivolja
* 65-75 st torra tvättlappar

Du behöver även:

* kastrull
* box med tättslutande lock
* dl-mått
* shaker/flaska

Gör såhär:

Koka upp vattnet i en kastrull och låt svalna.

Vik tvättlapparna en och en på mitten så att det blir dubbelt. Lägg tvättlapparna omlott så att de går ihop med varandra men ändå är oberoende. Pressa ihop högen emellanåt så att de ligger jämnt.

Lägg tvättlapparna i boxen.

Blanda kokt avsvalnat vatten, tvättkräm och olivolja i en shaker med lock och skaka om ordentligt. Låt skummet lägga sig något.

Dränk tvättlapparna i boxen med hela blandning, stäng locket och låt dra i 5-10 minuter. Vänd sedan på boxen så att vätskan inte lägger sig i botten. Häll bort eventuell överflödig vätska som inte har sugits upp av tvättlapparna. Ta då ur dem försiktigt och häll bort vätskan och lägg sedan tillbaka tvättlapparna.

Färdigt!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

DAX är vanligt förekommande i vård och omsorg då den är mild och skonsam.

24 reaktioner på ”RECEPT på hemmagjorda parfymfria tvättservetter utan kemikalier (tips & trix + kalkyl på kostnad, såhär gör du – steg för steg)

 1. det är inte bra at ha kokos olja…
  kokos olja är antibakteriell, alltså bakteriedödande och kommer skapa sådan obalans i den normala bakteriefloran at man får svamp infektion…

  jag bodde i kenya och vi använde det ofta på huden… jag blev täckt av vita fläckar som såg ut som pigment förändringar, det kliade inte eller gav några besvär, men det spred sig alltmer.
  det såg hemskt ut..
  väl tillbaka i Sverige så såg min läkare detta och jag fick behandlas med svampmedel i många veckor…

 2. Kokosolja skadar INTE den naturliga bakteriefloran. Tvärtom. Kokosolja ger INTE svamp. Tvärtom. Den är endast skadlig emot sådant vi inte vill ha i/på oss. Den dödar tex candida svamp men gynnar och hjälper den bra/nyttiga tarmfloran.

  1. Nej, jag tyckte det var sådan konstig kommentar innan. Så mycket som kokosolja är bra för, folk skulle bara veta att man kan ha det på exempelvis tänderna för en blekande effekt etc. Finns oerhört många områden som denna olja är effektiv på. :)

   1. Hej vilken kokos olja använder du? Har kung markattas kallpressad hemma. Funkar den? Å sen funderar jag på att kokosoljan smälter vid 24grader men om det är kallare så stelnar det. Är det inte risk att det blir klumpigt? Kanske inte gör så mycket?

    1. Hej, sådär. Holistic heter det märket jag har. Eftersom det är kallare här i Sverige så blir oljan som fett liksom. Så kokosolja och kokosfett är samma sak :)

     Markattas har jag själv inte provat men Holistic fungerar och det är så några droppar man behöver samt att man blandar ut det med annan vätska.

     1. nu blir jag konfunderat???
      hade du inte skrivit kokos i ditt recept?
      för vad jag ser nu är olivolja????
      så hur kom diskussionen om kokos i tvättlappar om det nu inte finns i ditt recept?

     2. Jag har inte skrivit kokos utan det har hela tiden stått olivolja. Däremot kan man ju ha i ett par droppar kokos om man nu önskar det för lukten. Det är du som skriver om kokos och jag har bara svarat. Många har kokosolja i våtservetter. Jag har dock inte haft det än utan tänkte ta andra eteriska oljor. Just nu har jag bara gjort luktfria sen jag började i november månad…

      Jag har inte hängt ut eller hotat dig och jag ska inte spåra ditt ip heller. Jag kan inte lägga ut din adress och ditt telefonnummer som du skickade i en av dina kommentarer, det är för att då kan folk börja kontakta dig, jag har en ganska välbesökt blogg med flera tusen läsare i veckan.

    2. använd jordnötsolja… eller solros eller raps. men jordnöt är smak o luktfri och det finns en fetare variant i mindre flaska. lkite dyrare men väldigt bra.
     den kan du använda när du ger ditt barn massage också

  2. det finns inget som bara tar de elaka bakterierna… antingen tar de bakterier eller inte, det vet vem som helst.
   kokos oljan är bakterie dödande till viss grad…
   jag har bott i Kenya där vi använde den mycket… men ALDRIG skulle jag använda den till barnrumpor….
   jag har jobbat i sjukvården hela mitt liv, min läkare säger:
   kokosolja på huden kan ge obalans i den naturliga bakterie floran… vilket kan främja uppkomsten av en viss sorts svamp som är svår och tar lång tid att få bort…

   svamp i underlivet är candida svamp, men snälla, det finns MASSOR av svamp…
   den hudsvampen det handlar om är en annan… candida har du naturligt i underlivet o inte i huden… det är när det blir obalans, dvs att en SORT tar över som man får besvär…

   använd jordnöts olja. det finns en fetare, dyrare variant på vissa bra ICA…

   det är på modet nu med kokosolja…
   drick det som finns i nöten, det är nyttigt för magen och används bl.a. i Indien då man är dålig i magen… PGA ATT DEN ÄR ANTIBAKTERIELL.
   för övrigt är min läkare chef på gyn i Lidköping, så hon kan ju inte ha helt fel…
   de utomlands vet dess bakteriella effekt…att få svamp på kroppen som ger pigment förändringar som kanske ALDRIG försvinner är inte kul…

   om någon sagt till mig att använda jordnötsolja istället, hade jag brytt mig så mkt om mitt barn att jag tagit fasta på det rådet…

   eller vill du låta okunskap o stolthet göra att ditt barn blir lidande…

   kokos olja är nyttigt, men inte i alla sammanhang… dessutom är det inte så nyttigt egentligen… dess fett sammansättning är inte nyttig för oss.
   drick kokos, ät kokos, men ta jordnöt för huden o använd oliv eller raps som fett.
   mvh Marie

   1. Marie. Eftersom du bara är talför och vägrar länka källor så kommer jag att kontakta din läkare Marika under morgondagen. Menar, du har arbetat så länge inom vården påstår du, även bott i Kenya och så vidare. Ändå kan du inte skillnaden på om det heter chefsläkare eller överläkare. 😉

    Att du sedan säger;
    ”om någon sagt till mig att använda jornötsolja istället, hade jag brytt mig så mkt om mitt barn att jag tagit fasta på det rådet…”

    – För det första vet jag inte vem du är. Du kan vara någon som försöker råda mig till något som kanske är rent av farligt för mitt barn. Du vet, det finns så sjuka dårar som gör såna saker. Lite likt de som sätter pålar i vattnet på våra badställen. Hänger du med?

    När du kommenterar på en WordPress-blogg, så ger du ut din ip-adress. Den kan säga ganska mycket om var du befinner dig och så. Just nu säger den att du har Telia och är bosatt i Stockholm. Det är dessutom samma ip-adress som när du kommenterade sist. Väldigt gediget att du åker ända ut till Lidköping för gynkontroll. Åker du dit när du har urinvägsinfektion också? 😉

    Jag tycker mycket om kritik om man kan lägga den på en bra nivå. Du sjönk ganska rejält i mina ögon när du kommenterade min föräldraroll och att jag låter stoltheten gå före mitt barn som då blir lidande. Du blir liksom förbannad på en när fler än jag ser att du har fel. För direkt går du på mig som mamma då. Inte okej alls. Tyvärr kan jag därför inte ta dina kommentarer som seriösa tips.

    1. jag hoppas också att du lägger ut mitt svar eftersom du hotat och hängt ut mig och kränkt mig…
     tycker alla kan få se det.
     gud välsigna dig

     jag har också en telia mail: marie.vara@telia.com
     varför använder jag .vara om jag bor i stockholm o varför skulle jag ljuga om ett läkarbesök ( ja flera, men en gång ang. svamp på rygg och axlar).

     1. Nej nu får du sluta. Jag har inte hotat eller kränkt dig. Däremot börjar du dilla om mitt föräldraskap och där kan vi snacka kränkande kommentarer som du har skickat mig. Och jag har inte ens kokos bland ingredienserna…

 3. kan ju tipsa dig om lanolin, inte istället för kokos…
  utan bara berätta att den är jättebra att göra barnsalvor på. rent ullfett. tror man kan beställa det på apoteket… det är dyrt men drygt och som himmelriket för huden…
  detta behöver du inte lägga ut, ville bara VARA SNÄLL och ge dig ett bra tips. lanolin är ju 100% naturligt.
  blessings / marie

 4. Stort tack för tipset med våtservetter. Ska förmedla det till mina barn som har barn. Utan kokostjafs.

 5. Öh vilken jäkla lirare här ovanför, kokosolja to.m botar candia..

  Kokosolja vid sjukdom:
  Virus: Kokosolja dödar virus som orsakar influensa, herpes, mässling, hepatit C, SARS, AIDS och andra sjukdomar.

  Bakterier: Dödar bakterier som orsakar sår, infektioner i halsen, urinvägsinfektioner, tandköttssjukdom, lunginflammation, gonorré, magsår, halsinfektioner, etc.

  Svamp och jäst: Kokosolja är också effektiv på svampar och jäst som orsakar candidainfektion, ringorm, fotsvamp, muntorsk, blöjeksem, etc.

  Parasiter: Dödar bandmaskar, löss, Giardia och andra parasiter.

  Antioxidant: Hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som främjar tidigt åldrande och degenerativa sjukdomar.

  1. Hej! Då DAX Tvättcreme är baserad på olja och inte tvåltensider behöver den inte sköljas av efter användning. Man gör som man själv önskar. Det kan kännas kletigt om man tagit för mycket. Jag brukar skölja av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com