I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 16 år, Joshua, 12 år och Alyssa, 7 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

TIPS inför B-körkort: så klarar du teorin och uppkörningen! (övningsköra, kunskapsprov, körprov)

Ni som har följt mig vet att jag de senaste månaderna har hållit på med körkortet, vilket jag nu har fixat! Det har varit en intressant och rolig väg där jag nådde mitt mål med bravur, trots problematiken längs min rutt. Därför vill jag skriva detta inlägg som tips till er läsare och dela med mig av mina erfarenheter. So be it! Här finns hela min resa dokumenterad i bilder och text.

Kombinera att övningsköra med både bilskola och privat. Börja att köra några gånger privat så att du lär dig hur kopplingen fungerar samt kan köra och växla upp till trean. Därefter kör du med bilskola 3-4 lektioner á 80 minuter per gång ungefär, och lär dig grunderna och regler för hur man kör. Den du kör privat med må vara en bra förare och lugn i trafiken (toppen!), men det kan vara 20 år sedan denne tog körkort också. På så sätt är det lätt att man lär sig fel när man övningskör privat, för regler ändras ständigt och nya skyltar m.m. tillkommer.

Läs i teoriboken under samma period som du övningskör – på så sätt går trafikregler och dylikt in lättare.

Det är viktigt att du och din handledare, likväl du och din bilskolelärare, kommer överens. Du har all rätt i världen att byta om det inte känns bra. Om du och din handledare inte kommer överens, kommer detta leda till irritationsmoment och förmodligen även aggressioner i din bilkörning, vilket är alltifrån bra då det bara är negativt för dig.

Efter att du har kört med bilskolan några gånger, kan du övningsköra privat mycket. Se till att få in körningen som rutin och att det är du som ”tar bilen” när ni ska någonstans. På så sätt blir det en vana och du får in körningen som rutin och det faller sig naturligt. Du kommer att bli säker på din körning och det kommer att underlätta på uppkörningen. När du har kört ett bra tag, så pass att du själv och din handledare känner att du klarar en uppkörning – boka då in körlektioner med körskolan om cirka 8-10 stycken totalt á cirka 2-3 stycken i veckan tills det är dags för uppkörningen.

Det är bra att praktisera regler under tiden man kör och exempelvis innan körningen av landsväg läsa det avsnittet i teoriboken.

Tänk på att det kan vara lång väntetid på kunskapsprov och körprov – boka i tid! Kom överens om detta tillsammans med din bilskolelärare!

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv här, vad du har problem med i trafiken och varför. På så sätt kan du jobba med detta tillsammans med både handledare (privatkörning) och din bilskolelärare. Vanliga problem kan vara exempelvis högerregeln, kolla i speglarna när man ska, glömma bort blinkers etc.

Om du har möjlighet, ta gärna bilskolans bil till uppkörningen. När du matar på intensivt veckorna innan, lär du känna bilen och det kommer på så sätt att underlätta din uppkörning. Risken för så kallat ”kärringstopp” minskar exempelvis. Men hela poängen här är att du som förare kommer att känna dig ännu mer trygg med din körning och det leder till mindre stress.

Plugga inför teorin, men överplugga inte dagarna innan. Se till att börja i tid och att du helst kombinerar pluggandet med din övningskörning. På så sätt går det in bättre. Kombinera pluggandet med prov på nätet. Jag kan varmt rekommendera att du pluggar via STR (Sveriges trafikskolors trafikförbund). De har alltid senaste upplagan av läromedel, där du får en bok med alla kapitel om trafikregler och det du ska kunna, studiehäfte, häften med skyltar och beskrivningar etc samt inloggning till Elevcentralen.se. De har läromedel från STR och flera tusen frågor bland sina prov. Man får gå igenom dessa steg för steg i så kallade delprov och kommer inte vidare förrän man har klarat dem. Du bör hitta denna tjänst och läromedel på din närmaste bilskola.

Köp inte begagnat läromedel.

Det är viktigt att du har senaste nytt vad det gäller läromedel eftersom det ständigt ändras bland trafikregler, tillkommer nya skyltar etc. Köp därför inte detta begagnat (eller låna av en vän) – om det inte är senaste upplagan förstås.

Vid val av bilskola kan du oftast köpa ett paket där du kan väva in teorikurser. För den som känner sig osäker, kan detta vara något att rekommendera. Då ingår oftast även alla böcker samt inloggning så att du kan göra kunskapsprov på datorn.

OBS! Det är väldigt viktigt att du är källkritisk vad det gäller appar och hemsidor på nätet vad det gäller att plugga inför teorin. Ofta är dessa inte uppdaterade och innehåller dessvärre många fel. Läser du senaste upplagan av boken så sitter du sedan inne med rätt information. Var därför ytterst försiktig med vad du tar hem för appar. Jag rekommenderar inget annat än STR, både vad det gäller studiemedel och prova-på-prov på Elevcentralen.se som visar var du står.

I övrigt kan jag tipsa om att när du gör proven på nätet, läs frågorna och dess svarsalternativ mycket noga och svara därefter. Gå sedan igenom alla frågor när du rättar svaret. Läs då frågor och endast rätt svar. Har du fel på just det svaret när du rättar – kom då fram till vad som är rätt, läs om frågan och direkt på det rätt svar.

Har du svårt att få in information när du läser teorin, läs då om stycket där du fastnar eller så ger du upp för stunden och tar upp det igen när huvudet har fått vila. Läs gärna högt för dig själv, så går det in lättare.

Var ärlig mot dig själv vad du har problem med när det gäller teorin. Har du koncentrationssvårigheter så är det inte det ultimata att börja plugga med teorin en vecka före kunskapsprovet, utan då måste du låta det ta den tid det tar och därmed börja tidigare.

Det ultimata är att du pluggar under samma period som du övningskör. Då går det in bättre. Då praktiserar du det i teorin.

Tips dagarna innan teorin:
Plugga inte ”sönder” dig utan se till att ha läst boken och häftet samt att du har klarat dig förbi alla hinder på delproven på nätet.

Var utvilad och se till att ha fått i dig ordentligt med vätska och förtäring överlag. Nervös är man oftast hur som, det kommer man inte undan.

Väl inne i salen där skrivningen sker. Fastna inte på en fråga och stanna kvar. Markera den i sådana fall och gå tillbaka till senare. Oftast är det man tänker på först, det rätta svaret.

Kämpa inte med att bli klar först av alla. Behöver du sitta tiden ut, gör det. Läs hellre igenom frågorna ordentligt så att du inte missar något ord och därmed missuppfattar hela frågan. Sådana fel har du inte råd att göra på kunskapsprovet.

Tips dagarna innan uppkörningen:
Kör inte hela dagen innan uppkörningen, utan som mest bara max 1-2 timmar. Kör då helst sista lektionen med din bilskolelärare. Och kom ihåg! Det är bättre att du gör fel med din lärare och lär dig av dina misstag.

Var utvilad när du ska köra upp. En trött förare är ingen bra förare, utan kan liknas med en alkoholpåverkad förare. DET kan du läsa om i din teoribok! 😉

När du kör upp, var beredd på kortslutning och att du kommer göra missar. I princip alla gör misstag och detta vet förarprövaren mycket väl. Så länge du inte gör om samma misstag om och om igen så är det inga problem, förutsatt att det inte är så pass att det leder till allvarliga konsekvenser såklart. Var även ärlig om du märker att du gör ett misstag, visa något tecken eller säg det. På så sätt visar du att du är en mogen och ansvarsfull bilförare. Gör om, gör rätt passar ypperligt här. Det är tillåtet att göra missar, var medveten om dem, se över och rätta till dem. Missar du exempelvis en utfart – åk och vänd. Detta kommer hända dig hur som när du har körkort också. Man kan missa en avfart eller blinka för sent att det helt enkelt är bättre och mindre riskfyllt att köra rakt fram och vända tillbaka.

Lycka till!

12 thoughts on “TIPS inför B-körkort: så klarar du teorin och uppkörningen! (övningsköra, kunskapsprov, körprov)

 1. Yes du gjorde det, du fixade körkortet! Fasiken vad grym du är Emma-Lou!
  Stort grattis och hoppas det har firats eller kommer att firas. Att fixa det trots alla dina motgångar är ju en prestation utan dess like! *imponerad*
  Glad som bara den för fin skull:))
  Kram Ella

  1. Tack tack tack tack!! 😀 Fan alltså, så stort. Så glad. Vi ska fira det på nåt sätt. Igår blev det inte av så, men premiärkörde med kidsen så lite så. Men iom fotbollsträningen så hanns det ej med. Ikväll jobbar jag men i helgen får vi ta å göra det :) Har Champagne hemma som jag köpte förra hösten eller om det var nu i januari som jag skulle fira med, men det går ju inte nu när jag är preggo. Får be gubben köpa något alkoholfritt åt oss :-)

 2. GRATTIS EMMA-LOU!!! 😀 Vilken frihet va?! Jag tog ju mitt i somras. Dock har jag inte öppnat teoriboken mer än 2 ggr, endast pluggat via appen i-körkort och kört mest privat och klarade teori och rörarprov på första försöket 😉 MEN körkort är skönt, speciellt n’r man har många barn. Självständigheten som man känner är oslagbar!! 😀

  1. Tack! 😙💋💪💕 Fan vad najs! Grattis på dig, vad kul! :-) i-körkort blev jag tipsad om en dag innan teori-provet men har inte iPhone och paddan får jag inte ha ifred här hemma, hähä. Ja så skönt att klara på första första ju, det trodde jag aldrig. Inte gällande teorin i alla fall. Blev riktigt snopen när jag såg att jag hade blivit godkänd! :-) Ja, det är en frihet. Nu med jobbet å allt skit här, sen med barnen också förstås. De har sin träning och så. Nu har inte jag många barn, men det underlättar som fan rent ut sagt. Oslagbar var ordet du :)

  2. Ja det är en riktigt frihet att bara swipp dra iväg liksom :) Eller dra till butiken därborta som har öppet längre, om man har glömt bröd eller mjölk eller bara vill ha….glass. haha.

 3. Hej!

  Intressant att läsa hur det gick för dig! Jag är jättenervös inför min och då är det mer än 3 veckor kvar. Har fått en tid 07:45, vilken tid. Ska dock köra med en lärare ner så vi ska mötas 06:15 å övningsköra. Har inte haft möjlighet att köra så mycket privat så har tagit 30 körlektioner. Känner mig så sjukt osäker. Alltså jag vet att jag kan köra bra, jag känner mig säker i trafiken å min körlärare säger inte att jag inte kan köra upp men det här med uppkörning låter så himla läskigt..så känns som ena stunden att det kommer gå fantastiskt bra å nästa katastrof. Är detta normalt? :O

 4. Hej Emma,

  Mycket väl skrivet och bra tips inför uppkörningen! Hittade din blogg pga av detta inlägg men upptäckte att det finns så mycket mer intressant att läsa på din blogg. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *