I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

PYSSEL: Gör en egen piñata – steg för steg (Angry Birds)

piñataHär kommer mitt pyssel steg för steg på hur man gör en piñata! Det här är ett pyssel som verkligen är kul att ha med barnen på!

Det tar sin lilla tid så här är tålamod viktigt, men det är inte så svårt att göra.
Sonen ville ha Angry Birds-tema på sitt kalas och så blev det också. Val av figur och färger är efter sonens önskemål.

Du behöver:

 • 1 stjärnballong
 • 1 sugrör
 • 5 partyhattar
 • tejp
 • tidningspapper (ca 2 st reklamblad)
 • sax
 • tapetklister (2 dl vatten + 1 dl mjöl)
 • kraftigt snöre
 • klädnypa
 • kniv
 • kräppapper
 • limstift
 • ev papper och färgpennor
 • goooodis
 • 1 spik
 • kraftigt snöre
 • ev. häftapparat
 • baseballträ

Gör såhär:

 1. Blås upp ballongen med hjälp av ett sugrör. Sådana här ballonger behöver inte knytas utan håller tätt självmant.
 2. Tejpa då på partyhattar på varje stjärnudd).
 3. Klipp 2 cm breda remsor av tidningspapper. Anpassa längden efter punkt 5.
 4. Gör eget tapetklister i en bytta, 1 dl mjöl + 2 dl vatten, blanda om.
 5. Doppa vardera remsa i byttan och dra av klistret försiktigt så att remsan ej går av. Ju bättre du drar av klistret, desto snabbare kommer det att torka.
 6. Limma på ett lager runt om hela ballongen, men ej partyhattarna. När hela ballongen är klar, låt då lagret torka i minst cirka 6 timmar. Det är viktigt att låta lagret torka helt, annars kommer processen för nästa lager att ta längre tid. Totalt ska du göra 2 lager.
 7. Häng upp i ett kraftigt snöre och klädnypa så att det får en jämn torkning.
 8. När båda lagren garanterat är helt torra, gör försiktigt med en kniv hål uppepå ballongen i mitten mellan två stjärnuddar och ta ur ballongen försiktigt. I det här hålet skall godiset läggas i senare. Det är även här du kommer att fästa snöret som du hänger upp piñatan med.
 9. Kolla så att partyhattarna sitter ordentligt, annars tejpa fast dem tunt så att de sitter. Genomskinlig tejp är att föredra.
 10. Förbered smyckningen till din piñata. Jag gjorde med dubbelt lager kräppapper, tunna remsor klippta. Cirka 8 cm hög, vikt dubbelt så att det blir cirka 4 cm höjd, och så bred som kräppappret är. Klipp så att det blir tunt remsat genom det dubbla lagret så att det blir ungefär 0,5 cm oklippt höjd och klipp ej i den dubbelvikta delen högst upp som håller ihop remsan. Klipp dem cirka 5 cm breda. Längden kommer att få anpassas utefter utsmyckningens gång. Läs tips 1 för inspiration.
 11. Börja smyckningen med limstiftet och dra ungefär 20 cm åt gången cirkulärt. Variera med olika färger. Klistra sedan på det remsade kräppappret.
 12. Fyll piñatan och lägg godis, leksaker och överraskningar i hålet. Läs tips 2 för inspiration.
 13. Gör två eller flera små hål med en spik nära öppningen och trä igenom ett kraftigare snöre och knyt ihop. Tänk på att det ska vara ett långt snöre för att kunna hänga upp piñatan senare.
 14. Täck skavankerna runt det gamla hålet med kräppapper/silkespapper i samma färgtema som du har smyckat din piñata.
 15. (Klipp ut 2 cm tjocka remsor silkespapper/kräppapper i olika färger och häfta fast längst ut på stjärnuddarna med hjälp av en häftapparat. Detta glömde jag att göra dock.)
 16. Häng upp piñatan som pynt för kalaset och låt sedan barnen slå sönder den när det närmar sig slutet på festen och få ett godisregn över sig.

Tips att tänka på:

 1. Du kan smycka din piñata på olika sätt; antingen genom att måla den i olika färger, klistra på enfärgat eller flerfärgat mönster med knöglat silkespapper eller remsat kräppapper. Du kan även limma på ett motiv i mitten av ballongen och bygga på färger utifrån den formen. Limma på motivet sist. Var kreativ, tänk! Du kan forma piñatan som du önskar (ex som en hund där det runda från ballongen är magen etc) med kartong, äggkartong (fötter, nos).
 2. Blanda med godis och överraskningar, sådant som barnen gillar! Rekommenderat är godis inslaget i godispapper, såsom kolor, Dumle, klubbor och dylikt, detta ur ett hygieniskt tänk. Andra överraskningar som är kul är visselpipor, såpbubblor m.m.

Bilagor:

01a1. Blås upp ballongen med ett sugrör.12. Tejpa på partyhattar på varje stjärnudd.23. Klipp ut remsor av tidningspapper/reklamblad.

4. Gör tapetklister.35. Doppa remsorna i tapetklistret och dra av dem väl för att minska på torkningsprocessen.46. Limma på remsorna på ballongen. Undvik partyhattarna. Totalt ska det bli två lager. Låt torka väl mellan lagren.57. Låt torka väl mellan lagren. Häng upp i klädnypa.67. På så här sätt blir det en jämn torkning, vilket inte leder till att torkningsprocessen tar längre tid. 78. Gör hål för godis och överraskningar.

9. Kolla så att partyhattarna sitter kvar stabilt. Annars tejpa lätt med genomskinligt tejp.810. Förbered material för smyckningen. Klipp ut 8 cm hög kräppremsa och vik dubbelt så att det blir. Klipp så att det är kvar 0,5 cm oklippt höjd. Klipp ej i den vikta delen som håller ihop remsorna. 1011. Börja smyckningen och gå i cirklar.20141004_10021313bGör hela vägen in i mitten eller klistra på en bild i mitten, se nästa bild.14Påklistrat motiv i mitten.11b12. Fyll piñatan med godis och överraskningar.11aGlöm inte att klistra på kräppapper mellan stjärnuddarna.1213. Gör hål och knyt i tjockare snöre.1314. Dölj skavankerna kring hålet, med kräppapper i samma färgtema. 14Färdigt resultat framsida.15Färdigt resultat baksida.

15. PSST! Glömde dock häfta fast silkespapper/kräppapper på stjärnuddarnas spets. Gör det du om du vill! Det var min tanke från början, men jag glömde det helt enkelt. godisTips på godis och överraskningar!godispåse1Gjorde en varsin godispåse till barnen som jag la i piñatan tillsammans med övriga godiset. Alla godispåsar hade samma innehåll.godispåse2Godispåsen.

En reaktion på ”PYSSEL: Gör en egen piñata – steg för steg (Angry Birds)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *