I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: klassiska köttbullar i ugn, temperatur + tid

wpid-2014-12-25-14.44.01.jpg

Ugnsbakade köttbullar är så mycket godare och bättre i konsistensen än stekta – jag lovar! Det är verkligen smidigt värre när man gör större satser så som till exempelvis julbordet eller bara har hittat färs till bra pris, gör köttbullar i mängder och fryser in. Det går bra att bara ha nötfärs, men med blandfärs blir de mer saftiga. Även kycklingfärs funkar bra att göra på.

Ingredienser till köttbullar för cirka 6 portioner:

1 kg blandfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 ägg
0,5 dl ströbröd
2 krm vitpeppar
2 krm salt

Gör såhär:

Ställ ugnen på 225 grader.

Hacka den gula löken och lägg i en bunke, krossa i vitlöksklyftorna. Blanda i färs, knäck i äggen och tillsätt övriga ingredienser, blanda väl med båda händerna. Är färssmeten för kletig eller blöt, tillsätt mer ströbröd. Rulla köttbullarna jämnstora.

Lägg köttbullarna i en ugnssäker långpanna, ringla lite olivolja över och ställ in i mitten av ugnen. Låt stå i 10-15 minuter tills köttbullarna har fått fin färg. Skaka gärna om efter halva tiden.

Lättare än såhär blir det inte!

Tips: När köttbullarna är färdiga, låt vila under lock i 10-15 minuter så frigörs mer sky som du kan göra en brunsås på.

Servera nu köttbullarna tillsammans som de är med spaghetti eller gör dem i italiensk tomatsås eller gräddig brunsås. Valmöjligheterna är flera. Köttbullar med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon är ju en klassisk svensk hit. Även köttbullar med potatismos och brunsås är riktigt gott!

4 reaktioner på ”RECEPT: klassiska köttbullar i ugn, temperatur + tid

  1. Hej
    Tack för recept på köttbullar i ugn. Det passade mig jättebra, brukar göra köttbullar ned hälften lamm- hälften kyckling-färs. Men dom blir alltid för lösa.
    Men med ditt sätt att utesluta vätska, och tillsätta skorpmjöl om smeten blir för lös, så gick det galant att rulla fina bullar.
    Att slipa steka blev ju som en bonus. Denna gång blev det kalkonfärs i stället för kyckling. Jag kryddar lite annorlunda än du, men smaken är ju olika. Det blev jättegoda köttbullar.

    Om du vill kan jag skicka dig ett recept på rabarber/persikoefterrett, som jag gjort, inspirerad av Peach Melba. Själv tycker jag nog den är strået vassare.
    Hälsning
    Lars Zettergren

  2. Hej Emma-Lou

    Bet här är ett recept jag skapade efter det jag hittat en blogg på Läkartidningen, där en kock förklarade hur hälsosamt det ät med rabarber som man smälter på väldigt låg temperatur, så att dom behåller alla sina hälsosamma egenskaper.

    Jag kom att tänka på det när jag gjorde Peach Melba som jag tycker är väldigt god.m en detta är nog en variant som är strået vassare.

    Det absolut viktigaste när man smälter rabarbern är att det görs under lång tid, och vid låg temperatur. Den sista satsen gjorde jag på skoj, av förra årets sista rabarber, dom där du vet är grova ovh närmast liknar diskborststrån, men efter det jag låtit den ”smälta”, så var pastan/smältan som låg i kastrullen helt utmärkt, ”diskborststråna” var försvunna kar var bara den välsmakande släta rabarberssmältan.
    Det sista infrusna (går utmärkt att frysa) gick åt i förra veckan med konserverade persikor och glass. Men blir bäst med färsk persika.

    Detta är nog bara ett grundrecept, du kan säkert hitta sätt att göra variant av det.
    Rabarbersmältan är utmärkt att äta som den är eller bara med glass.

    Raberpersika
    by: Author Lars Zettergren

    Cook Time:
    Yield: 2 potioner

    Ingredients:
    Några själkar rabarber.
    3 msk socker
    1 Regäl persika
    3 tsk Jordgubbssylt
    1 tsk ingerfäramarmelad.
    Alternativt en bit ingerfära, addera då 2 msk socker extra.
    Några pepoarkakor.
    1 dl grädde
    1/2 msk vaniljsocker.
    Kardemumm, kanel ??eventuellt
    Eller vaniljgass i stället för grädde.

    Directions:
    Skiva rabarbern i tunna skivor, koka dom mjuka med sockret på mycket svag värme, i ungefär 30 min. Om färsk ingefära används lägg i den efter 15 min.
    Skär persikan i tärningar, lägg i kastrullen, låt koka på svag värme beroende på hur mogen den är 10 min eller indre, persikan skall fortfarande ha tuggmotstånd, tillsätt jordgubbssylt och ev ingefära marmelad. Låt det hela bli varmt.
    Vispa grädden med vaniljsocker, gärna halvfrusen till ganska hård konsistens.
    Varva rabarberpersikan med den hårt vispade grädden/glassen i en cup, strö eventyelt krossade pepparkakor eller chokladspån ovanpå.

    Notes:
    När man smälter rabarber långsamt och försiktigt, kan man tillochmed ta vara på trådiga själkar, som dom blir sent på året. Den långsamma smältningen på låg värme, kommer att dela sönder de grova trådiga fibrena väldigt fint.
    Smälta rabarber går utmärkt att frysa, för att ha till efterrätt på vintern.
    Går att göra även på konserverade persikor.
    Variant. http://lillabageriet.blogspot.se/2011/04/smalt-rabarber.html

    1. Låter jättegott! Detta ska jag prova i sommar när jag har plockat rabarber på landet 🙂 Så hjärtligt tack för det fina recepter, Lars! 🙂

Lämna ett svar till Lars Zettergren Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *